Postoji dosta stvari i predmeta koji vam guše životni prostor, gomilaju se i nemaju nikakvu svrhu. Ovih stvari se uvijek nerado odričete, iako znate da nemaju nikakvu funkciju. Pročitajte par savjeta za pojednostavljenje životnog prostora i o tome kako se riješiti nepotrebnih stvari, kako simplificirati prostor u kome živite i šta uraditi sa nepotrebnim stvarima.

5 korisnih savjeta za pojednostavljenje životnog prostora

  1. Sve predmete koji vas guše (na radnom stolu, na policama, u ćoškovima,…itd.) stavite na jednu veliku gomilu. Uzmite veliku crnu kesu (veličina xxl) i krenite redom. Na jednu stranu odvojite sve potrebno, u kesu odmah trpajte sve nepotrebno (papire, stare kataloge, razbijene igračke, šolje,pepeljare,…itd.). Garderobu slažite i odvojite na jednu gomilu. Odvojite šta je za pranje, šta je za ormar, šta je za bacanje, a šta za darivanje.    
  2. Minimalizacija garderobe- u ormaru svi imamo vješalice. Ono što obučemo a nije za pranje stavite na vješalicu ali kontra, oprane stvari stoje na vješalici u normalnom položaju. Nakon 3 do 6 mjeseci, napravite inspekciju u svom ormaru. Sve što je na vješalici okrenuto u nromalnom položaju nije nošeno/korišteno. Vjerovatno nikada neće biti korišteno. Stavite opet u veliku xxl crnu kesu. Kada se kesa napuni, odnesite je u humanitarnu organizaciju. Neko će se obradovati.
  3. Minimalizacija sadržaja na vašem kompjuteru-s vremena na vrijeme obrišite sve pročitane email poruke, odgledane filmove i serije, e-knjige koje niste pročitali u zadnjih nekoliko mjeseci,video klipove,..itd.    
  4. Papiri-najvažnije pravilo za papir je, da papir smije da se dodirne samo jednom. Znači, čim platite račun odmah ga odložite u kovertu za plaćene račune. Kada odemo ljekaru, isti dan odložite izvještaj u fasciklu za medicinske svrhe. Papire iz banke u odvojenu fasciklu. Liste „to do“ u odvojenu kovertu. Kataloge iz prodavnica bacite odmah, čim kupite stvar/predmet, zbog kojeg ste uzeli katalog.
  5. Svaka 2 do 3 mjeseca, uradite generalno spremanje svih prostorija u svom domu. Prostoriju po prostoriju.

Pronađite još zanimljivih članaka klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.