1. Jasmin, lat. Jasminum.

Jasmin je česta vanjska biljka u toplijim klimama, ali može se uzgajati dobro i u unutrašnjim prostorijama svugdje, gdje ima dovoljno prirodnog dnevnog svjetla. Njegov miris može poboljšati kvalitetu sna i budnosti.

[umetnime]

2. Lavanda, lat. Lavindula.

Lavanda ne samo što miriše izvanredno, nego i može pomoći da se smanji anksioznost i stres, uspori rad srca, poboljša san, a može čak pomoći i kod smanjenja plača kod beba.

3. Ruzmarin, lat. Rosmarinus officinalis.

Ruzmarin ili ružmarin je biljka koja vam može pomoći da poboljšate memoriju do 75%, prema jednoj studiji. Efekat dolazi ako ga trljate rukama i zatim mirišete. Ne samo da će vam pomoći u poboljšanju memorije, nego miriše divno i poboljšava kvalitetu zraka.

4. Aloe vera, lat. Aloe barbadensis miller.

Aloe vera je odlična biljka, kada je u pitanju kvaliteta zraka. Uvrštena je među vrhunske biljke za proizvodnju kisika i poboljšanju zraka u postrojenjima NASA-e. Više kisika u prostoriji može vam pomoći da zaspete.

5. Engleski bršljan, lat. Hedera helix.

Engleski bršljan je odlična biljka da je uzgajate u spavaćoj sobi ako patite od problema s disanjem noću ili astme.Studije su pokazale da uzgajanjem engleskog bršljana možete smanjiti i do 94% plijesni u zraku, uticati na smanjenje alergije i pomaže kod iritacije pluća.

6. Sanseverija ili Sabljica Ili Svekrvin jezik, lat. Sansevieria trifasciata.

Sanseveriju je nemoguće uništiti. Ova prelijepa kućna biljka je poznati noćni pročiščivać zraka. Neke studije su pokazale da rast sanseverije u sobi pomaže u sprečavanju iritacije oka, rješavanju respiratornih problema, glavobolje, i kod poboljšanja energije vašeg organizma.

Izvor: simpleorganiclife


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.