Jaje ne treba imati u kući samo zato što je neophodan sastojak za brojne recepte, već vam ova namirnica pomaže da njegujete svoju kožu, ali i domaćinstvo. Donosimo Vam 7 magičnih upotreba jaja. 

Jaja sadrže velike doze proteina i zdravih masti, ali nema mnogo kalorija. Takođe, u jajima se nalaze i antioksidansi koji preventivno djeluju na nastanak raka i usporavaju starenje.

Žumance za suhu kožu

Umutite žumance, pa ga nanesite na lice. Legnite i odmarajte dvadesetak minuta, a nakon toga lice isperite mlakom vodom. Žumance hidrira kožu i čini je mekom.

Bjelance za masnu kožu

U bjelance dodajte pola kašike meda, izmiješajte i nanesite na lice. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim isperite lice mlakom vodom.

Bjelance služi i kao lijepak

Osim što kolačima daje sjajnu glazuru, bjelance vam može poslužiti i kao lijepak. On može zalijepiti papir, karton i tkaninu.

Upotreba jaja za čišćenje

Ljuske od jaja vrlo temeljno čiste tvrdokornu prljavštinu i masne naslage na vašem posuđu. Sitno sameljite ljuske od jaja i pomiješajte ih sa nekoliko kapi deterdženta za suđe.

Voda od kuvanih jaja i ljuske za biljke

Nakon što skuvate jaja, nikako ne bacajte vodu u kojoj su se kuvala. Ostavite ih da se ohlade, a sa njima zalijte kućne biljke i time ih nahranite.

Upotreba jaja kao dodatka hrani za pse

Ljuske od jaja su prepune kalcijuma i zato ih nikako ne bi trebalo bacati, posebno ako za kućnog ljubimca imate psa. Sameljite ih u prah i pomiješajte sa psećom hranom. One će nahraniti kosti i zube vašeg vjernog, četvoronožnog prijatelja.

Upotreba jaja protiv iritacija na koži

Svježe jaje potopite u čašu jabukovog sirća. Ostavite ga da tako odstoji dva do tri dana, a nakon toga ga upotrijebite kao oblog za upaljeno ili iziritirano mjesto na koži. Odlično će poslužiti i protiv uboda.

Izvor: haber.ba/zadovoljna.hr

Još zanimljivih pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Biznis ideja: Uzgoj pilića - domacin.ba · 21. Septembra 2021. at 15:43

[…] kvalitetna jaja potrebno je redovno čišćenje prostora. Pileći gnoj i njegovo nepravilno odlaganje stavraju […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.