1. Agava – (lat. Agava americana, grč. Agavos-uzvišen, slavan)nekoliko decenija se čeka da agava procvjeta i nakon što se to desi, agava umire. Pred cvjetanje, stabljike agave mogu narasti do 7 metara. Prije nego biljka ugine, pusti dosta sjemenki iz kojih se rađaju nove agave. Agava je stoljetna sirovina iz koje se dobija tekila. Na našem podneblju živi od 25 do 40 godina maksimalno, iako u nekim dijelovima svijeta živi do 80 godina. Agava najduže živi ako je na suhom podneblju i na velikim temperaturama. To je prizemna i zeljasta biljka, koja u svojim debljim listovima zadržava zalihe vode, i tako preživljava u pustinji ili suhim područjima. Ovaj kaktus je pustinjska biljka, gdje temperaturne razlike variraju. Podnosi temperaturu do 3 °C, ako je na suhom području. Za agavu se preporučuje sadnja u vazama željenog oblika, jer tako dugo zadrži patuljasti oblik. Domovina ove biljke je Meksiko, odakle je 1561 stigla u Europu. Agavu zovu i stoljetna biljka jer cvjeta jednom u desetljeću ili jednom u 100 godina. Tada visoko stablo raste iz sredine biljke i daje veći broj malih cvjetova. Listovi agave su dugi i zašiljeni na vrhu s bodljama na obodima lišća. Agava uspijeva i na balkonima, gdje listovi mogu narasti do 1 metra u dužinu. Od niti agavinih listova nekada se pravio konopac. Plod agave je dugi tobolac (čahura). Sjemnke agave su brojne, pljosnate i crne boje. Agava cvijeta od juna do jula. Nakon što donese plod, agava umire, ali njene mladice nastaju iz temelja stabla od kojih nastaje nova biljka. Agava se spominje u grčkoj mitologiji kao mitska kraljica Tebe, i u Euripidovom djelu „Bakus“. Agava se također spominje u legendama latinoameričkih civilizacija, i svjedoče o dolasku potopa. Koristi se u narodnoj medicini za pravljenje različitih lijekova i tinktura. Pripisuju joj se razna ljekovita svojstva. Kod agave su jestivi cvjetovi, mesnati listovi, stabljika i sok. Meksičko nacionalno piće tekila se pravi od agavinih cvjetova i soka.

[umetnime]

Najčešće je to 40% piće sa 100% sadržajem agave. Agava voli sunce i pomaže kod smanjenja bola. Osim industrijske vrijednosti, ljepota ove biljke i njenih brojnih podvrsta smjestila se u mnoge domove kao ukrasno bilje. Pored vrste sa čisto zelenim listovima postoje i one sa kremastobijelim ili žutim prugama ili ivicama. Agave su izdržljive biljke sa minimumom održavanja. Voli obilato sunce i vrtnu zemlju pomiješanu sa dosta pijeska i treseta. Prezimiti mora u svijetlom prostoru, ne hladnijem od 5°C. U periodu aktivnog rasta biljke, treba je redovno zalijevati tako da kompost bude vlažan. Za vrijeme zime zalijevajte je samo toliko da se kompost potpuno ne isuši. Po potrebi u proljeće je presadite. Razmnožava se putem malih biljaka koje izrastaju uz matičnu biljku ili iz sjemena. Američka agava predstavlja novost u narodnoj medicini Evrope. Najčešće se preporučuje svježi sok i prašak od listova. Svježi sok pomiješan s medom (kadulje) liječi kašalj (hripavac), a istučen list agave koristi se za liječenje opekotina i rana jer smanjuje bol. Prašak agave rastopljen u vodi i pomiješan s medom danas je najviše korišten za liječenje bolesti želuca i jetre, žutice, reume, te za regulisanje menstruacije. Agava ima snažno trnje na kraju listova, a i sa strana, pa treba biti naročito oprezan tamo gdje se igraju djeca. Možda je bolje odreći se uzgoja agave u periodu dok djeca odrastaju.

[umetnime]

2017-08-31 07.54.44 2017-08-31 07.53.04

 

  1. Limun- jedna od najviše korištenih i najkorisnijih namirnica na našem planetu.Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom.Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan.Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.
    Ako redovito konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka!Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u Vaš svakodnevni meni.Najjednostavniji način je svaki dan popiti 1-2 čaše mlake vode s limunom.  [umetnime]
  2. Maslina- je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg maslina, što odgovara 3 – 8 kg ulja. Masline se ne koriste samo kako bi se iz njezinih plodova moglo proizvesti maslinovo ulje, već postoji puno sorti koje su namijenjene konzumaciji. Za konzerviranje se koriste samo zdravi i mesnati plodovi, te oni koji nisu oštećeni.

 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.