Alpska koza ili Francuska alpska koza je jedna od rasa domaće koze. Potiče iz francuskih Alpa.

Mliječnost alpske koze je među najvećim u odnosu na druge vrste koza jer je pri stvaranju ove rase korištena upravo metoda selekcije visoke proizvodnje mlijeka. Mliječnost ove rase je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije koja traje oko 280 dana.

[umetnime]

Karakteristike: Alpske koze su krupnije životinje, podsječaju na jelena, imaju živ pogled i plavkast nos. Boja dlake može biti siva, bijela, crna, riđa, žuta, smeđa ili kombinovana. Prosječna težina ženke je od 60-80 kg, a jarca 80-100 kilograma. Rasne karakteristike alpske koze: obavezna crna leđna linija, crni donji dijelovi nogu, taman trbuh, sjajna i kratka dlaka, izostanak malih ili oborenih ušiju, snažni udovi, gruba i robustna građa, velika prilagodljivost na različite uslove gajenja, velika otpornost na bolesti. Sve ove karakteristike objašnjavaju zbog čega francuska izvozi veliki broj grla ovih koza i zbog čega se uglavnom farmeri odlučuju upravo za uzgoj alpskih koza.

Uzgoj alpskih koza

Jedna od vrsta alpske koze je srnasta alpska koza koja se takodje karakteriše visokom mliječnošću i plodnošću i koja je više nego preporučljiva za gajenje. Tokom desetomjesečne laktacije, može da proizvede 600–800 litara mlijeka. U prosjeku će ženka dati 1,8 jaradi. Jare za 3 mjeseca dostiže težinu od oko 22 kilograma, dok je težina koze od 55 do 65 kilograma.

Ovo je ranozrela vrsta koza , i mogu se pariti već sa 8 do 10 mjeseci. Pravilna ishrana koja podrazumjeva pašu i dodatne količine koncentrata, omogučit će više nego kvalitetnu i bogatu proizvodnju i osiguraće isplativosti investicije.

Ako ste riješili da Vaša farma koza kao primarnu djelatnost ima proizvodnju sireva, mlijeka i kozjih mliječnih proizvoda, pored sjenske, bijele holandske i bijele njemačke koze – za uspješnu proizvodnju vrlo je pogodna i upravo alpska koza .

Za gajenje koza za proizvodnju kvalitetnih polutvrdih sireva, tvrdih sireva, sireva za rendanje, i sličnih proizvoda, alpska koza se preporučuje jer njihovo mlijeko ima veći sadržaj mliječne masti i proteina u procentima u odnosu na primjer na sansku kozu.

Važnost ishrane

Najvažnije stavka u budžetu za uzgoj alpskih koza je adekvatna i kvalitetna hrana tokom cijele godine. Osim žitarica, sjena i koncentrata, kozama je neophodno obezbjediti ispašu.

Iako ne traže posebnu hranu, ona mora biti čista i u čistim posudama kao i voda za napajanje. Alpskoj kozi neće prijati česte promjene režima ishrane i vrste hrane.

Kvalitetna ishrana posebno je važna za proizvodnju u periodu laktacije i kada su ženke noseće. Ako ste u mogućnosti, zimi dajte kozama mlaku vodu.

Pašnjaci i brst su najekonomičniji izvor hrane kada je to moguće dok je sijeno tokom zime osnova njihove ishrane. Nekada će biti potrebno da koze hranite žitom, ječmom, raži ili ovasom, u slučaju da stočna hrana nije dovoljno bogata proteinima i neophodnim ugljenim hidratima.

Objekti za uzgoj

Najvažnije je da prostor za držanje alpskih koza ima obezbjeđenu opremu za hranjenje i pojenje, da nije podložan vlagi i da u njemu nema promaje. Nemojte držati samo jednu kozu jer su one društvene životinje. Čuvajte makar jedan par.

Od dodatnih uslova važna je ventilacija ali i visoka ograda.

seoskiposlovi.com/domacin.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.