Plodovi borovnice nisu osjetljivi kao plodovi maline. Obratite pažnju na manipulaciju plodovima nakon berbe te na temperaturu vazduha. Berba, pakovanje, transport i čuvanje borovnice su teme koje su uvijek aktuelne.

Berba plodova borovnice obično se obavlja u periodu od šest do osam nedjelja, s obzirom na to da postoje rane, srednjerane i pozne sorte. Svaka sorta se bere tri do sedam puta u intervalu od pet do sedam dana u zavisnosti od osobina sorte i vremenskih uslova.

Plodovi borovnice nisu osjetljivi kao plodovi maline. Beru se samo zreli plodovi plave boje, pošto su crvenkasti, poluzreli plodovi kiseli. Plodovi se stavljaju direktno u specijalnu ambalažu zapremine 0,5 litara, savjetuje stručnjak Dragan Bejatović iz PSSRS.

Mogu se koristiti i male kofe. Kad se koriste kofe, dolazi do oštećenja peteljka. Prilikom pakovanja plodova uklanja se lišće i nezreli – crvenkasti plodovi. Ako je dobar rod, jedan berač za osam časova može nabrati od 30 do 40 kg, odnosno napuniti 60-80 kutijica. Kod berbe bi trebalo nastojati da se odvoje plodovi po krupnoći u više klasa. Krupniji plodovi postižu višu cijenu na tržištu. Ako se kutijice pokriju sa celofanom, povećava se trajnost plodova i postiže veća atraktivnost.

Paziti na manipulaciju plodovima poslije berbe

Prinos po žbunu postepeno raste sa starošću, počev od druge godine. Odrasle biljke mogu dati 6-8 kutijica odnosno 3-4 kilograma, a dobro njegovani žbunovi čak i 20 kutijica tj. 10 kilograma. Plodovi borovnice se mogu prodati za potrošnju u svježem stanju, ali se takođe mogu konzervirati u 50% rastvoru saharoze ili zamrzavati. Zamrznuti plodovi su gotovo istog kvaliteta kao i svježi.

Borovnica u kontejnerima – kako ju uzgajati

Veliki procenat obranih plodova se izgubi na putu od “njive do trpeze”, kao posljedica loše manipulacije poslije berbe, uključujući i transport. Smanjenjem broja transfera plodova, kako iz ruke u ruku, tako i kao upakovanog proizvoda, smanjuje se i procenat gubitka. Bobičasto voće bi trebalo držati u hladnim uslovima, upakovano u svakoj fazi transporta.

Gajbice bi trebalo transportovati na paletama, ne dopuštajući pri tom da leže na podu ili dodiruju stranu prikolice, kako bi se obezbijedio protok vazduha. Temperatura u gajbicama koje dodiruju pod ili stranu prikolice može dostići čak i 11°C. Isto tako, gajbice ne bi trebalo redati iznad zadnjih točkova kamiona, kako bi se smanjilo truckanje. Da bi se palete stabilizovale, one se mogu dodatno prepakovati, ili se mogu obmotati pantljikama. Ukoliko za to postoje mogućnosti trebalo bi koristiti kamion – hladnjaču.

Važnost edukacije

Međutim, kod većine ovih kamiona cirkulacija vazduha nije zadovoljavajuća, i temperatura ne može da se održi ispod 4°C, a da se plodovi pritom ne zalede. Usled toga, maksimalno hlađenje plodova prije utovaranja je čak i važnije, kako bi proizvod stigao na tržište u što boljem stanju. Ukoliko vam kamion – hladnjača nije na raspolaganju, gajbice sa plodovima iz klimatizovanih uslova trebalo bi prekriti platnom kako bi se održala niža temperatura. Ovaj postupak se ne preporučuje za transport na veliku daljinu.

Borovnica: Najznačajnije bolesti i štetočine – kako ju zaštititi

Transport plodova do veleprodajnog, odnosno maloprodajnog tržišta često je izvan kontrole odgajivača. Na poboljšanje kvaliteta proizvoda koji stiže do potrošača utiče razvijanje dobrih odnosa sa kupcima u prodaji (veleprodaja i maloprodaja), u smislu njihove edukacije kako da na adekvatan način postupaju sa svježom borovnicom. Poželjan je lični kontakt između prodavca i kupca prije prve isporuke, a u slučajevima kada to nije moguće, od pomoći može biti i uputstvo za rukovanje i čuvanje borovnice koje prati pošiljku.

Kako temperatura vazduha utječe na kvalitet plodova i čuvanje borovnice?

Čuvanje borovnice i općenito sitnog voća se vrši u klimatizovanim uslovima hladnjače, propuštanjem hladnog vazduha (2°C) preko paleta sa plodovima. Kad se plodovi ohlade do blizu 0°C, palete sa gajbicama trebalo bi uviti u plastiku i ostaviti u hladnu komoru na temperaturi od -1 do 0 stepeni Celzijusovih, pri relativnoj vlažnosti vazduha od 85%, i uz slab protok vazduha, radi smanjenja stepena dehidratacije. Viša temperatura vazduha u hladnjači i niža vlažnost nepovoljno će se odraziti na dugotrajnost plodova. Plodovi obrani neposredno prije pune zrelosti imaće bolju dugotrajnost u odnosu na prezrele i plodove obrane u punoj zrelosti.

Kod proizvodnje borovnice za svježu potrošnju najbolje je obučiti berače da u pravo vrijeme i na pravi način beru plodove, tako da sortiranje poslije berbe ne bude neophodno, savjetuju iz PSSRS.

Još savjeta pronašite klikom ovdje!

Izvor: agroklub.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.