Evo jedne kreativne ideje kojom ćete ispuniti vaše slobodno vrijeme, dekorisati sobu i dokazati sebi da novac nije toliko potreban kada imate maštu. Naime, riječ je o ručno izrađenim činijama za voće uz pomoć starih gramofonskih ploča. Ne lome se kao standardne staklene, pa ne morate da strepite svaki put kada vaše dijete protrči kraj stola. Mnogo su zanimljivije od običnih, plastičnih posuda.

Umjesto da skupljaju prašinu po podrumima ili tavanima zašto ih ne iskoristiti kao osvježenje enterijera vaše dnevne sobe. Jednostavne za izradu, a jako simpatične i korisne. Donijet će vam mnogo zabave i onaj čuveni osjećaj ispunjenja kada stvorite nešto sopstvenim rukama. Sve što vam je potrebno za ovaj podvig većina vas posjeduje u svojim domovima. Tako da neće biti potrebe za velikom potragom po marketima, radnjama, te slobodno možete da počnete odmah.

Ono što je neophodno za ovu unikatnu dekoraciju je: jedna stara, izgrebana gramofonska ploča jedan veći pleh dve vatrostalne posude različite veličine rukavica za rernu.

Budite kreativni i vrijeme koje treba da izdvojite je nekih 15- 20 minuta.

  1. Uključite rernu i zagrijte je na 200 stepeni. Prije toga potrudite se da izvadite srednju rešetku, jer će vam biti potrebna cijela rerna.
  2. Pripremite posudde. Na pleh koji ste izabrali posložite posude jednu na drugu . Potrebna vam je jedna velika, koja će biti okrenuta naopačke i položena prva na pleh, i jedna manja koja će stajati na ovoj većoj i držati ravnim dno buduće posude, tako da ostane ravno i kasnije bez problema stoji na bilo kojoj površini. Od veličine vatrostalnih posuda zavisi i veličina vaše posude. Pošto one samo djeluju kao kalup, vi izaberite, da li želite širu, pliću, dublju ili užu posudu.
  3. Između ovih posuda postavite gramofonski ploču tako da prednjom stranom bude okrenutom ka dole. Možete iskoristiti bilo koju ploču za gramofon, ali ako baš možete da birate, izaberite neku šareniju zbog što dekorativnijeg izgleda.
  4. Ovako pripremljen pleh ubacite u zagrijanu rernu na nekih 5- 10 minuta. Pažljivo posmatrajte šta se dešava i izvadite pleh čim ploča prekrije tj. oblijepi se oko donje činije. Kada ste izvadili pleh možete dodatno oblikovati vašu činiju po želji. Vidjet ćete da se ploča veoma brzo hladi i dobija svoju prethodnu čvrstinu, pa i vi budite brzi, ali u slučaju da ne stignete ili vam se ne svidi oblik uvijek ploču možete vratiti u rernu na 2 do 3 minuta i opet je preoblikovati.

Eto, nadam se da će vam se dopasti ideja i da će ‘gramofonske posude  postati dio i vaših domova. Kada malo uđete u praksu vidjet ćete šta sve možete napraviti ovom tehnikom (vaznu za cvijeće, ram za sliku, postolje za sat… ) mogućnosti su ogromne pa, pustite mašti da vas vodi. Budite kreativni i uživajte!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Kako iskoristiti stare bočice od parfema? - domacin.ba · 11. Oktobra 2021. at 11:03

[…] prskalice, ali čim to uvježbate ništa vas neće zaustaviti. Donosimo vam dvije zanimljive ideje kako da iskoristite stare bočice od parfema u svom […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.