[umetnime]

Ove godine tokom mjeseca oktobra će se održati 14-ti po redu Kreševski sajam minerala, fosila, poludragog i dragog kamenja-jedinstven u ovom dijelu Europe. Na sajmu možete vidjeti minerale, stijenje i fosile Srednje bosanskih škriljavih planina, ali i naučiti više o povijesti rudarstva i vađenja ruda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Svake godine sve je više izlagača i posjetitelja na sajmu, koji postaje poznat i priznat ne samo u općini Kreševo i Bosni i Hercegovini, nego i u svijetu.Srednje bosanske škriljave planine obiluju nalazištima minerala i kristala kao što su: hijalofan, kvarc-čađavac, prozirac, citrin, tetraedrit,realgar, auripigment, florit, azurit, malahit, pirit i mnogi drugi. Zbog toga je ovaj dio Bosne i Hercegovine idealan za edukaciju geologa, rudara, kemičara ali i svih ljubitelja prirode i prirodnih potencijala.


Kreševsko-fojnički kraj poznat je po rudnicima, rudama i kristalima, pa je i potraga za istim nešto sasvim normalno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazišta kristala citrina su u okolici Kreševa. Najpoznatiji proizvođač citrina u svijetu je Brazil. Što se Europe tiče, osim u Rusiji, jedino još u kreševsko-fojničkom kraju ima citrina. Ovaj kvarc je poznat i kao „kristal dobroga raspoloženja“. Može imati blijedo žutu boju i biti u svim ostalim nijansama sve do smeđe boje. Boja citrina varira, jer se pronalazi nečist odnosno pomiješan sa željezom. Iako je u prirodi ovo rijedak kvarc, veliki broj komercijalnih citrina su obrađeni amethysts ili dimi kvarc (uz pomoć toplote). Po izgledu je gotovo nemoguće razlikovati topaz od citrina. Jedina razlika je u tvrdoći. Riječ citrin ima latinske korjene i znači „žuti“, kao i limun (citrona).  U gradu Kreševu je formirana udruga Citrin koja se bavi edukacijom, skupljanjem minerala, stijena, fosila i njihovoj zaštiti na prostorima Srednje bosanskih škriljavih  planina.

[umetnime]

citrin   citrin3

Više na:kresevski-citrin.com, kresevo.info

 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Niko · 29. Juna 2019. at 6:07

Ne postoji “kreševsko-fojnički kraj”. Citrina u Europi ima samo u kreševskom kraju, konkretno, isključivo na području općine Kreševo.

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.