Ne mislimo na sušenje i zamrzavanje, već konzervisanje. Limun sačuvan na ovaj način možete koristiti u mnogim jelima, a treba vam 3 sedmice da ga napravite.

[umetnime]

Mnogi ljudi, koji i ne žive u primorskim krajevima, počeli su da uzgajaju limun, pa vjerujemo da mnogi od vas i imaju svoj domaći. Ovaj limun ima malo više gorak, ali je fenomenalan za salate, ribu, piletinu, u gulašima…

Pored ovog navešćemo još jedan recept – kako Grkinje spremaju limun za zimnicu.

Za prvi recept potrebni su vam samo limunovi (6 do 8), morska so (ne koristite običnu kuhinjsku so) i sterilizovana teglica. Uklonite repiće ili listove sa limuna i razrežite ga pri vrhu u “X”. Stavite što više soli možete u polu-otvorene limunove. Uspite sloj soli u teglu i redajte zasoljene limunove i malo pritisnite da bi otpustili sok. Sok bi ih trebao prekriti bar upola. Teglu možete napuniti do vrha limunovima, jer će se oni smanjivati kako se budu “kiselili”. Prekrijte sa još par kašika soli, a možete i dodati začine i u teglu, poput lovora, štapića cimeta, zrna bibera ili čenove bijelog luka.

Dobro zatvorite teglu i ostavite 2 do 3 dana, pritišćući limun jednom na dan, da biste bili sigurni da su prekriveni sokom, jer bi se u protivnom, pokvarili.

Poslije 3 dana teglicu stavite u frižider i sačekajte 3 sedmice prije korištenja. Da biste ih iskoristili, samo ga dobro operite i očistite od špica.

Za drugi recept vam, pored limunova, treba i maslinovo ulje, voda i morska so. Zarežite limunove na 4 dijela kao da ćete ih presjeći, ali ih samo djelomično rastavite (takođe u X, samo sa obje strane). Dobro ga posolite. U tegle stavljate red limuna, pa tri kašike maslinovog ulja i tako redate do vrha. Na kraju prelijete vrućom vodom i dobro zatvorite teglu. Držite teglu 6 sedmica na hladnom mjestu. Ovako sačuvan limun može da traje i do 18 mjeseci. Takođe ga, prije upotrebe, samo operete.

 

Izvor: haber.ba/lpm


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.