Što čini da hortenzija postane plava? Primarni doprinos je pH tla.

Hortenzije su neobična vrsta biljaka, jer, za neke sorte, boja cvijetova zavisi od pH ravnoteže tla. To je istina za plave hortenzije, koje također, mogu da cvatu ružičaste ili boje lavande u zavisnosti od kiselosti tla.

[umetnime]

U ovom članku, mi ćemo objasniti ovaj fenomen i pružiti nekoliko savjeta, koji će vam pomoći da date hortenzijama samo pravu vrstu uslova za proizvodnju plavog cvijeta.

Saznajte pH nivo vašeg zemljišta

Kiselo tlo proizvodi plave cvijetove, a alkalna tla proizvode roze cvijetove, tako da je prva stvar koju treba učiniti, je odrediti koju vrstu tla imate. Postoji nekoliko načina za testiranje tla.

[umetnime]

1. Izvršite neformalni test: Možete odrediti da li je vaša zemlja alkalna ili kisela koristeći jednostavno bijeli ocat. Samo stavite šolju vaše zemlje u posudu od plastike ili stakla, i sipajte bijelo sirće na zemlju.

Ako se pojave mjehurići, znaćete da je alkalna. Što energičnije pjenušanje, tlo je više alkalno. Ako nema mjehurića, znate da je vaša zemlja kisela.

  1. Izvršite naučni test. Da budemo precizniji, želite da saznate tačan pH vaše zemlje. To će vam pomoći odrediti koju boju cvijeća možete očekivati od svoje hortenzije. Generalno govoreći, možete očekivati:
  • 5-6.5 pH = Boju lavande
  • 5+ pH = Ružičastu boju
  • 5- pH = Plavu boju

Možete testirati svoju zemlju koristeći tester zemljišta za tačnu pH vrijednost, koji možete kupiti online ili u lokalnom vrtnom centru. Alternativno, možete uzeti uzorak vaše zemlje i odnijeti u vrtni centar.

Poduzmite korake za izmjenu Vaše zemlje

Jednom kada znate razinu pH vaše zemlje, postoji niz stvari koje možete učiniti da prilagodite zemljište za proizvodnju plave hortenzije.

Elementarni sumpor

Dodavanje elementarnog sumpora tlu je vrlo jednostavan način, ako već imate posađene hortenzije. Da biste koristili ovu metodu,  jednostavno pospite sumpor oko biljke na površinu tla.

Ako je vaša zemlje ilovasta ili muljevita, trebalo bi vam oko 350 grama sumpora za tretiranje površine od 2,5 četvornih metara. Ako je pješčana ili kombinacija pijeska i ilovače, trebate koristiti 100 grama sumpora za tretiranje 2,5 kvadratnih metara.

Ne stavljajte sumpor preblizu hortenzije. Vaše liječenje treba početi na oko pola stopala od stabljike svake biljke, i proširiti ga na nekoliko stopa od biljke.

Zamješajte sumpor u zemlju sa grabljama ili lopatom i dodajte dosta vode, da pomognete sumporu da dođe do korijena. Dodajite sumpor u jesen i proljeće, da biste dobili jarke plave cvjetove.

I na kraju dodajmo još, budite strpljivi i fleksibilni.

[umetnime]

Izvor:plantcaretoday


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.