Đumbir je izvrsna biljka sa mnogo upotreba u kulinarstvu i brojnim koristima po zdravlje. Otkrivamo kako ovu ljekovitu biljku veoma jednostavno možete gajiti đumbir u saksiji u vašem domu.

Odabir đumbira

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i korijen (tehnički, to je rizom) đumbira koji po svom obliku podsjeća na ljudsku šaku, kupljen u prodavnici. Najbolje je izabrati svjež i čvrst korijen veličine desetak centimetara sa što više “prstiju”. Ako je moguće, pronađite korijen čiji su vrhovi “prstiju” zelenkasti.
Kako biste dobili više novih biljaka, potrebno je odsjeći ili polomiti “prste”. Vodite računa da ti komadi budu bar tri centimetra dugački, a poželjno je da imaju bar jedan zelenkasti pupoljak na vrhu. Kako korijen ne bi istrulio, prije sadnje ga ostavite dan ili dva na toplom, suhom mjestu kako bi se osušili rezovi.

Sadnja

Odaberite saksiju ili posudu koja je bar dva puta šira od komada đumbira. Napunite je rastresitom zemljom za cvijeće i stavite u saksiju jedan “prst” đumbira sa izdankom okrenutim ka gore. Ne zakopavajte ga dublje od dva centimetra. U saksiju možete staviti više komada, vodeći računa da ima dovoljno mjesta.

Savjetuje se kako gajiti đumbir u bašti i da se sadi u proljeće, a kao kućnu biljku možete i u ranu jesen, a kada dođe proljeće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu i redovno zalivajte. Uglavnom ne treba brinuti oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Zalivanje i njega

Đumbir zalivajte redovno, čim se zemlja prosuši, kako bi bila konstantno vlažna, ali nikako natopljena vodom. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplotu. Optimalna temperatura za gajenje đumbira je oko 25 stepeni, a nikako ga nemojte držati na temperaturi ispod deset stepeni.

Vađenje iz zemlje

Par nedelja nakon sadnje, iz zemlje će početi da niču izdanci. Zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 centimetara. Ostavite da izdanak raste od bar četiri, pet meseci i u tom periodu možete samo djelimično iskopavati đumbir. Da bi potpuno sazrio, potrebno je osam do deset mjeseci i tada ga možete cijelog izvaditi iz zemlje.

Izvor: kucastil.rs
Foto: sjenica.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Stres i nervoza i 5 začina koji ih uklanjaju u trenutku - domacin.ba · 22. Jula 2021. at 8:51

[…] Ranije smo pisali kako uzgajati đumbir u kući. Članak možete pročitati klikom ovdje! […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.