Kako je nastala čuvena ruska lutka „Babushka Matrjoshka“

(Ruska babushka * Matrishka * Мatreshka*русская матрешка)

Najpoznatiji i najpopularniji ruski nacionalni suvenir je ruska drvena lutka Babushka Matrjoshka, koja se sastoji od lutki koje se rasklapaju i unutar kojih su manje lutke. Najčešće je sklopljeno 6 lutaka, napravljenih u obliku cilindra.Na mnogim pijacama, uličnim tezgama, izložbama, sajmovima ili festivalima u raznim dijelovima svijeta, na ruskim štandovi(русская матрешка ma uvijek se mogu vidjeti i vesele matrjoške, koje posjetitelje privlače i šarmiraju svojim neobičnim oblikom. Način izrade ruske drvene lutke do danas je ostao isti. Babushke izrađuju ruski majstori rezbarije.

Matrjoška je dobila ime jer je nekada davno u ruskim selima bilo popularno žensko ime Matrjona (majka). Matrjoshka je „lutka za gledanje“. Kupovala se  samo bogatoj deci. Danas je matrjoška i igračka i suvenir ali i jedan od najupečatljivijih simbola Rusije. Sama lutka predstavlja tipičnu lijepu rusku devojku, koja je prema stereotipima „plave kose, plavih očiju, rumenih obraza i punijeg stasa“.

Tradicije i Babushka Matrjoshka

Matrjoška bi trebala da stoji uvijek na istom mjestu u kući. Tradicija kaže da ona donosi blagostanje i mir u porodici. Grad u Rusiji, Semjonovo je mjesto gdje su Matrjushke počele da da proizvode prvi put. Najpoznatija ruska, klasična Matrjoshka je „Semjonovska“.

Babushka na ruskom znači baka (rus. Матрёшка – Matrjoshka, hip. od imena Matrёna – Matrjona, na ruskom matrijarhat). Matrjoška je pravilniji izraz, jer figurica predstavlja majku a ne baku. Lutke su oslikane i napravljene bez ruku. Tradicionalno se na lutkama slikaju prikazi žena u raznobojnoj narodnoj nošnji, ali se mogu prikazivati i muškarci. Teme su raznovrsne; mogu biti likovi iz narodnih bajki, neobičnosti iz Rusije i čak savremeni političari.

Neke teorije kažu, da su Rusi sistem lutki-matrjoški preuzeli iz Japana poslije Rusko-japanskog rata.

Prve lutke su se pojavile 1890ih, a napravio ih je drvodjelja V. P. Zvjozdochkin i profesionalni umjetnik Sergej Maljutin. Matrjoške su prvi put javno prikazane 1900. na Svetskoj izložbi u Parizu, gdje su osvojile bronzanu medalju. Nakon toga su počele da se izrađuju širom Rusije. Rađene su ručno i prilično kvalitetno, bojanjem i lakiranjem drveta. Postoje i druge vrste matrjoški napravljene od drugih materijala.

Još zanimljivih članaka pročitajte klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.