Kako kombinovati boje u vrtu?

Vjerovatno ste se nekada zapitali, zašto je ljepša lijeva strana bašte od desne, ili kako je komšijina bašta skladnija od moje, a i ja imam sve te vrste cvijeća. Ipak kod mene to ne izgleda tako dobro kao kod komšije.

[umetnime]

Sigurno je u pitanju drugačiji raspored biljaka i samim tim cjelina dobija drugačiji prizor. Pokušaćemo ukratko da objasnimo o čemu morate voditi računa pri sadnji biljaka.

Postoje razne boje biljaka i cvijeća u našem okruženju. Zaista, priroda je bila veoma darovita prema nama i omogućila je da uživamo u raznoraznim kombinacijama, bojama i nijansama.

Raznobojnom cvijeću bi trebalo dati određenu površinu u vrtu. Sadite ga u blizini kuće da bi je oživjelo i osvježilo. Boja cvijeća dolazi do izražaja u širokim i grupnim mrljama. Ako „nabacate“ mnogo vrsta i boja na jednu površinu, tu nema pravog vizuelnog efekta. Naše oko mnogo bolje registruje veću grupu jedne boje, nego kada je sve šareno i pomješano. Previše boja i previše vrsta na jednom mjestu djeluje kao „kič“. Ako ne želite da pogriješite onda se držite poslovice: „Manje je više“.

To ne znači da bi trebalo sve da je u jednoj boji, već naprotiv, morate slagati boje tako da one djeluju skladno oku posmatrača. Da bi mješavina boja bila prijatna za oko, trebalo bi da je istovremeno harmonična i u kontrastima. Zato, vodite računa o kombinovanju boja.

GLAVNE I BINARNE BOJE

Tri boje su glavne: plava, žuta i crvena. One se ne mogu dobiti miješanjem ni jedne druge boje. Ostale boje su binarne, odnosno složene. Binarne boje su ljubičasta (plava + crvena), zelena (plava + žuta), narandžasta (crvena + žuta).

Svaka binarna boja je komplementarna osnovnoj boji koja ne ulazi u njen sastav. Na primjer, ako posadite cvijeće plave i narandžaste boje jedno pored drugog, pojačaće se intenzitet tih boja i to će ostaviti jedan harmoničan utisak na posmatrača. Isto će se dogoditi ako uklopite žutu i ljubičastu boju ili crvenu i zelenu boju.

HLADNE I TOPLE BOJE

Druga podjela boja je na hladne i tople. Ljubičasta, plava i zelena su hladne boje. Žuta, narandžasta i crvena su tople boje.

Bijela boja ne postoji kao boja za fizičare, ona je spoj svih duginih boja. Bijelom bojom može se napraviti veza između tonova koji deluju neskladno, jer se ona slaže sa svim bojama. Bijela je savršena boja.

Najljepši efekti se postižu:

– KONTRASTIMA – kad se jednoj boji priduži njena dopunska boja. Na primjer, pored ljubičaste boje sadimo žutu ili plavu.

– HARMONIJOM – kad slažemo slične tonove iste boje kojima se ističu različite vrijednosti. Pogledajte na ovoj fotografiji, zar nije efektno?

Evo nekih konkretnih primjera koje se boje najbolje uklapaju.

Sa zelenom bojom i zelenim lišćem najbolje se slaže crvena boja. To je boja koju ljubitelji cvijeća najviše vole. Nije ni čudo, pored lijepo uređenog travnjaka odlično izgledaju crvene ruže ili neko drugo cvijeće u crvenoj boji. To ne znači da druge boje nisu dobre, ali najviše do izražaja pored zelene će doći crvena boja.

Četinarima sivo-zelene ili plavičaste boje odgovara narandžasta i žuta boja.

Purpurnom i bronzanom lišću listopadnih vrsta pristaju svijetle nijanse žute boje.

Tamno zelenoj ili crnoj boji odgovara svaka boja od narandžaste, ružičaste, žute i crvene.

Na nekoliko fotografija su prikazane najljepše bašte svijeta, površine su ogromne i normalno je da vi nećete imati takav vrt. Ali suština je da vam prikažemo kako se prave grupe, kako se slažu boje i prave razni oblici od cvijeća. Vi sve to možete napraviti na znatno manjoj površini i sa nekom drugom vrstom biljaka. To mogu biti lukovice (kao na prvim fotografijama), jednogodišnje cvjetnice, perene ili ruže. Takođe, kada sadite četinare gledajte da ne budu svi iste boje i iste vrste, jer će to izgledati monotono. Mala kombinacija boja i oblika četinara, uz dodatak listopadnih vrsta crvene boje lista i dobićete interesantnu grupaciju biljaka u vašem vrtu.

 

Autor: Rasadnik Mihalek


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.