Kako se baciti na pletenje

Za početak pletenja, morat ćete isplesti temelj odnosno početak reda šavova iglom, na osnovu kojeg ćete nastaviti plesti.

[umetnime]

  1. Napravite čvor na omči omotavanjem vunice u oblik pereca, ostavljajući kraj najmanje tri puta širi od onoga što pletete (ako je šal širine 8 inča, potreban vam je 24-inčni-dugi rep). Provucite iglu za pletenje kroz oblik pereca kao što je prikazano, i povucite vunicu do zatezanja.
  2. Zavrnite kraj vunice preko lijeve strane palca i radnog koluta vunice (kraja lopte od vunice) preko lijeve strane kažiprsta. Koristite ostale prste da uhvatite vunicu u vaš lijevi dlan. Umetnite iglu prema gore kroz petlju na palac.
  3. Sa iglom, uhvatite radno klupko vunice na kažiprst, i povucite ga kroz petlju na palcu. Izvadite palac iz petlje. Imajući kraj klupka na dlanu, oborite palac , i zategnite novim bodom na desnoj igli. Ponovite ove korake dok ne dobijete potreban broj uboda.

štrikanje 2 štrikanje 3 štrikanje 4

Kako da ispletete šav

Držite iglu sa šavovima u lijevoj ruci. Omotajte radno klupko oko prsta lijeve ruke, i držite ga u zadnjoj igli lijeve ruke.1. Umetnite tačku igle s desne strane naprijed-nazad u prvi šav na lijevoj iglu, otvarajući šav.2. Uhvatite radno klupko sa iglom u desnoj ruci.3. Povucite klupko preko otvorenoh šava.4. Pustite da klizi odbačeni šav na lijevoj igli držeći srednji prst prema drugom šavu, kako bi se osiguralo da ne sklizne također. Šav na desnoj igli je novoformirani pleteni bod. Nastavite pletenje preko slijedećeg šava po redu. Kada ste ispraznili posljednji šav s lijeve strane igle (završetak reda), razmjenite igle, vratite iglu štepom lijevom rukom.

štrikanje 5                            štrikanje 6

Kako širiti pletivo

Šireći bod se razlikuje od pletaćeg boda u dva osnovna načina: Radna pređe održava se u prednjem dijelu pletiva umjesto leđnog, a igla je umetnuta s leđa na prednjoj strani, umjesto od naprijed prema natrag. Držite iglu s opletenim šavovima u lijevoj ruci. Zamotajte radno klupko (kraj klupka) oko lijevog kažiprsta, i držite ga ispred pletiva.

  1. Umetnite bod s desnom iglom, od natrag prema naprijed, u prvi lijevi bod na lijevoj igli, otvarajući novi bod.
  2. Položite radno klupko preko igle od naprijed prema natrag pomicanjem kažiprsta prema dolje.
  3. Gurnite radno klupko od naprijed prema natrag kroz lijevu stranu šava. Kliznite na bod lijevom iglom držeći srednji prst protiv drugog lijevanog na bod kako bi se osiguralo da također ne isklizne. Ubod na desnoj igli je novoformirani dodatni prošireni bod. Kako se širi bod, izgleda kao zrno riže; poleđina izgleda kao V.

Kako isplesti kabel bod

Ako je vaš uzorak nazvan kablovski bodom, koji izgleda poput pletenice, ne brinite: to je mnogo lakše povezati nego što se čini. Uglavnom, pletite kao i obično, ali držite nekoliko šavova u pričuvi na kabelskoj igli, dok ih trebate.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.