Kako posaditi maline u jesen?

Maline su izvrstan primjer bobičastog voća koje je lakše i jeftinije uzgajati u vlastitom vrtu nego kupiti. Dugo vremena cijenjena je zbog nevjerojatnog okusa, nježne arome i ljekovitih svojstava. Ako još uvijek nemate ovu nevjerojatnu biljku u vrtu, onda je svakako potrebno posaditi, jer ručno ubrane bobice imaju poseban okus i miris.

Maline zahtijevaju minimalno održavanje u odnosu na vrijednost usjeva koje daje. Kako posaditi maline? Jesen ili proljeće? Odgovori na ova pitanja dat će ovaj članak.

Osnovni koraci

Kako posaditi maline u jesen? U načelu, to je jednostavna stvar. Treba samo slijediti određena pravila.

Ta se kultura najbolje osjeća u hladnoj klimi. Slijetanje bi trebalo biti sunčano. U južnim područjima treba odabrati djelomičnu sjenu. Kultura ne voli teška glinena tla, po mogućnosti isušena, svjetla. Nije loše dodati humus. Preporuča se oploditi tlo u jesen.

Kako posaditi maline odabir metode?

Za maline postoje različite mogućnosti sadnje: traka, grm, rijetko. U prvom slučaju, sadnice se postavljaju u pravilnim razmacima u jednu liniju. Za sorte niskog rasta, ova udaljenost je 30-35 cm, za visoke sorte – 50-70 cm. Reznice se sade u zajednički rov ili odvojene rupe. Sparse metoda uključuje sadnju dvije sadnice po bušotini na udaljenosti od 70-80 cm.

Kada je grm metoda mladica formira individualne grmlje, s mladim izbojcima u jami za nekoliko komada. Razmak između takvih skupina je 100–180 cm, a druga je pogodna kada se na nekoliko mjesta na parceli organizira pita od maline, ostatak će učiniti ako se formira živica i posadi uz ogradu.

Tehnologija procesa kako posaditi maline

U odabranim područjima potrebno je iskopati plitke jame ili rovove, dodati kompost – kantu za svaku biljku, pepeo ili vapno. Sadnice treba držati u vodi za nekoliko sati, možete dodati na vodu znači “Kornevin.” Prije sadnje, sadnice se režu do 25 cm, a zatim lišće neće pokupiti vlagu iz stabljike biljke.

Zatim izbojci nježno umočen u udubljenje, ispraviti korijenje, posuti suhom zemljom. Zatim je rov prekriven plodnim tlom. Tlo oko stabljike je lagano stisnuto, ne zategnuto. Važno je pravilno održavati dubinu slijetanja.

Neki vrtlari prakticiraju sadnju nekoliko sorti zajedno, dobivajući maline s različitim razdobljima zrenja bobica.

Vrijeme slijetanja

Nema konsenzusa o tome kada možete posaditi maline. Neki kažu da je bolje u proljeće, drugi – u jesen. U principu, svi su u pravu. Maline se mogu saditi u bilo koje vrijeme, osim zimi.

Glavna stvar – ne zaboravite postojeća pravila poljoprivrednog inženjeringa. Jesensko vrijeme ima svoje prednosti. Uvjeti sadnje ovise o hirovitom proljetnom vremenu, biljka preživljava lošije, korijenski sustav je još uvijek slab, a nema dovoljno vlage. Stoga ćemo detaljno razmotriti kako zasaditi maline u jesen. Čim zamjena pupoljci dozrijevaju na korijenskom ovratniku, ukazujući na kraj vegetacije izbojaka, počinje vrijeme sadnje. Da biste to učinili, odaberite godišnji izdanak korijena uzgojen iz adventivnih pupova na korijenu biljke maternice.

Sadni materijal priprema se i koristi u listopadu i studenom, budući da je još jesen bolje posaditi maline. Glavna stvar je učiniti sve ne kasnije od 2 tjedna prije hladnog vremena i smrzavanja tla. Zasadene mladice treba dobro zalijevati. Da bi se izbjeglo oštećenje donjih pupova zimi, biljka je spud.

Tlo je pokriveno piljevinom, tresetom ili slamom. Ove akcije će ga poboljšati, neće dopustiti da korov proklija, zadrži vlagu. Ako sadnju maline u proljeće, postoji velika vjerojatnost prekomjernog sušenja korijenskog sustava, dakle, loše preživljavanje biljke. Zato što je jesenska sadnja optimalna. Radikalni pupoljci sadnica moraju biti posuti zemljom, a zatim zagrtati. Kontroliramo točnost slijetanja: pažljivo povucite bijeg prema gore. Ako sjedi labavo u tlu, sadnja je loša, kriva, sadnica treba presaditi.

Kako posaditi maline – bilo u jesen, bilo u proljeće, na odluku vrtlara. Preporuke date u članku i osobno iskustvo pomoći će donijeti pravu odluku. Uzgajati korisna i ukusna bobica prilično je realistična, ako se malo potrudite.

Izvor: mentorbizlist.com

Još savjeta pogledajte klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.