Danas postoje lutke koje govore, šetaju, plešu, plaču, spavaju, jedu i piju, i dosta podsjećaju na ljudska bića. Za djecu koja nemaju ove lijepe lutke, lutka može biti i običan komad drveta. Drvo uviju u krpe, i dobiju lutku. Zapravo, lutka je svaki predmet, koji dijete smatra lutkom.

[umetnime]

Zato ne postoji zvaničan podatak kada je nastala prva lutka. Otkada postoje djeca, odtada postoje lutke. Djeca Indijanaca su lutke pravila od komada drveta sa čvorom. Čvor je predstavljao glavu lutke. Kod američkih Indijanaca, lutka je bila lik boga i dio vjerskog obožavanja. Najčešće se pravila od drveta. Djeca u Persiji su lutke pravila od tkanine, na čijem gornjem dijelu bi crtali lice. U grobovima djece primitivnih naroda nađene su lutke od ilovače ili kosti.

[umetnime]

Mnogi stručnjaci smatraju da su lutke postale od postanka vjerskih obreda. Egipatske lutke su najstarije.  Pravile su se od drveta sa sitnim perlama nanizanim na konac. Najstarije egipatske lutke datiraju od prije 3000 godine prije nove ere. Lutke su postojale u grčkoj i rimskoj civilizaciji.

2017-07-22 09.53.41  2017-07-22 09.53.48

U staroj Grčkoj su postojale zanimljive lutke. Glave su bile dobro napravljene, a ruke i noge lutke su se pokretale pomoću konopca. Eskimi prave lutke od kitove kosti. Meksikanci prave lutke od pečene ilovače. U japanu se lutke prave od pruća od vrbe. Kosa lutke se pravi od oguljene kore vrbe, a odjeća od papira. Lutke „hamajlije“ su dobijale majke da odstrane zlo od djece. Majke su te lutke tretirale kao živa bića. Hranile su ih, oblačile, kupale. U Afričkim zemljama lutke su naročito rasprostranjene, kao dio magijskih obreda. I U nekim evropskim zemljama lutke su bile dio vjerskih obreda. Imale su svoju ulogu i simboliku za Božić. Lutke su postale igračke u mnogim protestantskim zemljama Europe, mnogo prije nego  katoličkim zemljama.

[umetnime]

Moderne lutke su napravljene od voska, čohe, presovanog papira, gume, raznih vrsta tkanina i plastike. Međutim, djevojčica možda najviše voli da se igra najjeftinijom lutkom.

Kada sve sagledamo, čini se da su djeca izmislila svoje prve lutke (od raznih predmeta iz prirode, kamenja, drvenih štapova,…itd.). Bravo djeco.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.