Sadnja voća je nepresušna tema o kojoj se malo piše ili uglavnom su to radovi koji su šturo napisani bez ubacivanja novih iskustava naših voćara i stručnjaka.

Za portal Pravi Savjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Dobro su nam poznati termini sadnje voća u periodu mirovanja vegetacije u jesen i proljeće. Međutim malo se piše o kasnijoj proljetnoj sadnji.

Dio naših voćara je obavezno za jesensku sadnju voća, dio je je za proljetnu sadnju, ali šta kad iz nekog razloga ne stignemo uraditi sadnju u ovim standardnim terminima. Onda smo primorani posaditi voće u tim kasnijim terminima?

Odložiti sadnju do jeseni ili ipak posaditi željeno voće?

Napominjem da je kod proljetne sadnja voća najbolje posaditi voće što prije. Svaki dan što kasnije radimo ovu radnju ima svojih posljedica. Koje se ogledaju uglavnom u tome što je i logično u radnjama i rasadnicima došlo do prodaje kvalitetnijeg sadnog materijala. To znači ostaje nam manji izbor što se tiče kvaliteta sadnog materijala, ali smanjuje se i sortiment.

Općenito treba uzimati sadnice iz poznatih rasadnika sa postojećom deklaracijom i popratnom dokumentacijom koja dokazuje njeno porijeklo, ali i njenu starost. Odnosno za koju sezonu sadnje je previđena, na kojoj je podlozi, itd.

Treba obratiti pažnju i na zdravstveno stanje biljke jer se na prodajnim mjestima malo vodi računa o stanju sadnog materijala. Prodavači nemaju vremena posvećivati brigu svakoj sadnici u nadi da će se što prije prodati i da se neće “osušiti”, te je zalijevanje minimalno ili se ne vrši nikako.

Iz tog razloga morate pažnju posvetiti na izgled sadnice koju kupujete, njeno zdravstveno stanje “od oka”, savitljivost biljke, improvizirajte, malo zagrebite noktom koru sadnice da vidite njeno stanje, ali posebno bitno je stanje korijenovog sistema.

Provjerite stanje korijena sadnice prilikom kupovine

Zakonskom regulativom u BiH nastoji se uvesti obavezna prodaja sadnog materijala u euro pakovanjima ili zatvorenim vrećicama. Kupac ne vidi kakvo je stanje korijena i prodavači ugavnom ne dozvojavaju otvaranje istih dok ne kupite sadnice, jer se kupac većnom predomisli, samim tim kupujete “mačka u vreći”.

Ako vam ipak prodavači dozvole da pogledate korijen biljke, potrebno je obratiti pažnju na postojanje primarnog i sekundarnog korijena. Da li je korijen obrastao korijenovim dlačicama? Kakav je izgled korijena kad ga zagrebete noktom?

Ali ako ste u situaciji da vam ne dopustaju da otvorite vrećicu u kojoj je sadnica , pokušajte rukom “pregledati” korijenov sistem. Tako ćete prstima osjetite bujnost korijena i postojanje gore navednog.

Ovo napominjem jer iz iskustva znam, da se nekad desi kad otvorite euro pakovanje u kojem je sadnica bila i vidite korijen biljke, ostanete u šoku jer se desi da ima totalno slabo razvijen korijen, da nema korijenovih dlačica dovoljno razvijenih.

Takva biljka je u startu slabija i naravno manje su šanse da ista primi, smanjuje se njen genetski potencijal. Kasnije njen habitus je dosta manji od očekivanog i te posljedice se odražavaju i kasnije u životu biljke.

Ukoliko se nakon pregleda i izbora sadnice ipak odlučite da ih posadite dok još stignete, preporučujem vam, pored osnovnih radnji koje radimo pri svakoj sadnji voća da posebno posvetite pažnju redovnom zalijevanju biljke nakon sadnje.

Razlog je taj jer svaki dan što kasnije izvršite sadnju, sokovi se kreću. U principu kreće život u biljci i treba joj više vode, više hranjivih materija, samim tim i više pažnje. Korijen sadnice u tom momentu nije dovoljno razvijen i nije sposoban da snadbijeva nadzemni dio biljke vodom, a ni hranjivima koji su prijeko potrebni biljci za dalji rast i razvoj. Takva biljka ulazi u jedno stresno razdoblje borbe za život.

Sadnja voća iziskuje upotrebu biostimulatora i sistemi navodnjavanja

Zbog toga preporučujem obaveznu upotrebu biostimulatora koji se koriste u stresnim situacijma za biljke. Na tržištu BiH postoji velika ponuda različitih biostimulatora sa istim krajnjim efektom, da biljci pomognu i olakšaju prelazne i stresne situacije kao što je kasna proljetna sadnja voća.

Ako ste u mogućnosti da ovim sadnicama postavite sistem navodnjavanja poznat kao sitem kap po kap, povećavate šanse da se ista primi, da se bolje razvija i da dobijete više plodova po stablu, što je nešto nezaobilazno u modernim voćnjacima. Na taj način smanjujete poslove oko navodnjavanja, to je veoma isplativa investicija.

Zaštita od štetočina

Ako imate probleme sa štetočinama, zečevima i slično, obavezno stavite zaštitu oko svake sadnice. Zaštita se može kupiti u originalnim pakovanjima ili uradite improvizaciju zaštitu fasadnom mrežicom koja je povoljna i dostupna, a efikasna.

Nakon sadnje izvršite standardno tretiranje bakrenim preparatima uz savjetovanje sa agronomom u vezi doze. Svakim danom kasnijeg tretiranja doza se smanjuje.

Vjerovatno vidite da vaše komšije kreče – farbaju voće. Ukoliko i Vi imate želju da radite šta i oni rade, iako Vi, a vjerovatno ni oni, ne znate zašto se to zapravo radi. Odgodite tu aktivnost do jeseni, odnosno prelaza jesen – zima, jer tad je mnogo veći efekt ove veoma korisne aktivnosti.

Izvor: cazin-danas.com

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.