Većini ljudi je želja imati svoju prirodnu baštu, ali oni koji stanuju u stanovima moraju se zadovoljiti i balkonima i/ili terasama. Cvijeće u bašti može se nadomjestiti sadnjom cvijeća u sanducima na prozorskim daskama, gdje posađene biljke možete sezonski mijenjati. Botaničari savjetuju da se biljke mijenjaju dvaputa godišnje, odnosno u proljeće i jesen. Kako je jesen već odavno nastupila, pravo je vrijeme da razmislite koje biste biljke za balkone mogli posaditi ovih dana.

Cvijeće na balkonu u proljeće 

Proljetni aranžmani imaju jednogodišnje cvjetnice koje raskošno cvjetaju. Jesenji prozorski sanduk treba da bude toplih boja, sa više trajnica i ukrasnih trava. Da bi sanduk uvijek izgledao lijepo, treba odabrati trajnu biljku koja će davati novo cvijeće.

Cvijeće na balkonu u jesen

Jesenji sanduk najjednostavnije možete aranžirati tako što će imati jednu visoku biljku u sredini, jednu koja pada, a ostale treba da budu lijepih boja. Ukoliko veličina sanduka dozvoljava, u sredinu može da se posadi ukrasni luk čije se lukovice sade u oktobru u humusnu zemlju. Cvijet je poput lopte, veoma dekorativan. Pošto je višegodišnja biljka, lukovicu treba presaditi svake dvije-tri godine. Ukoliko je sanduk manjih dimenzija, može da se posadi ukrasna trava mali zeka. Ovo je patuljak među ukrasnim travama pogodan za saksije i kombinovanje.

Ispred najviše biljke treba zasaditi neku puzavicu poput dihondre ili lizmahije, čije će grane viriti iz saksije. Lijevo i desno mogu se redati koprive, spiree, ukrasne žalfije, plava viktorija, roza skabioza, sparksis, bijeli floks, šarena djetelina, klematis… Međutim, ko želi da i tokom zime ima lijep pogled kroz prozor treba da razmišlja o eriki i violama dan i noć, kao i duploj bijeloj radi koja je višegodišnja biljka. Koristan je i spomenak koji odlično popunjava prazan prostor.

Koje biljke stvaraju najljepši efekat?

Skromne biljke obično stvaraju najljepši efekat. Aster je prva cvjetnica koja treba da se nađe u vintage sanduku. Najljepše izgleda bijeli, jer može da se kombinuje i sa drugim bojama. Dostiže visinu od 30 centimetara, pa uz njega može da se doda i plava ili crvena lupina koja raste i do pola metra, a cvjetovi su poput uspravnog grozda. Uz njih treba kombinovati niske trajnice kao što su nana ili sretna djetelina sa četiri lista koja će se spuštati niz saksiju. Zelena vlasulja pravi niske, jarkozelene busene trave, a visoka je do 25 centimetara, pa divno izgleda u podnožju visokih cvjetnica.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Kultura, tradicija i turizam na jednom mjestu – www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.