Pelet je visokokalorično biogorivo i grijanje na pelet je donijelo revoluciju u pogledu grijanja stambenih prostorija. Najbolje drvo za pravljenje peleta je bukva. Nastaje tako što se piljevina koja ostaje nakon obrade drveta tehnološkim procesom obradi i presuje pomoću posebnih presa. Koje su prednosti i mane grijanje na pelet, drvo, struju i plin?

Zatim se tako obrađeno, osušeno i dovoljno usitnjeno ubacuje u peletirku koja ga usitnjava i potiskuje. U ovom procesu oslobađa se lignin koji je prirodno vezivo i materijal koji oblikuje pelet. Zbog malog prisustva vlage pelet se može pohvaliti visokom učinkovitosti pri sagorijevanju. 

Pogodan je sa transport jer njegov cilindrični oblik prečnika 6 mm i dužine koja varira između 10-30 mm dozvoljava laku manipulaciju i jednostavno punjenje ložišta. Za prodaju se pakuje u vreće od 15 – 1030 kg.

Grijanje na pelet, drva ili struju? 

Univerzalni odgovor Vam ne možemo dati jer za koje god gorivo da se odlučite nećete pogriješiti. Najbitnije je da nađete rješenje koje po tehničkim karakteristikama može zadovoljiti Vaše skladišne prostore, novčane mogućnosti i prisutnost u objektu. Nije isto birati vrstu grijanja za kuću i stan. U stanu ovisite o sistemu grijanja koje je vlasnik instalirao, a u kuću sami odlučujete. 

Toplotna izolacija objekta je jedan od osnovnih faktora koji utiču na efikasnost grijanja. Svjesni smo činjenice da su upravo finansije najveća prepreka pri rješavanju pitanja grijanja. Najbitnije kod izbora grijanja je da se ujednačeno zagrijava prostor, a da pri tome potrošnja energenta nije velika. Potrošnja raste ako je izolacija loša. U nastavku donosimo Vam prednosti i mane grijanja na pelet, drvo struju i plin. 

Grijanje na pelet

Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane
Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane

Jedna od prednosti grijanja na pelet je jednostavnija upotreba od peći na drva i izbacivanje niske količine prljavih čestica. Također u sezoni grijanja peć na pelet ne iziskuje velik nadzor. U principu dovoljno je jednom ili dvaput da se loži. Za razliku od peći na drva tokom sezone peć ne iziskuje svakodnevno čišćenje, a ni pelet ne prlja koliko drvo. Grijanje na pelet je ekonomično i sigurno jer peći se automatski pale i gase, a pri tome održavaju željenu temperaturu.  Tokom jedne grijne sezone domaćinstvo potroši između 5  i 6 tona peleta, a cijena tone peleta se kreće između 300 i 400 KM.

Iako ima dosta prednosti pelet ima i mana. Prva mana sa kojom ćete se susresti je početno ulaganje. Ono je mnogo veće u odnosu na druga dva načina grijanja koja ćemo spomenuti. Uz to peći imaju potrebu za električnom energijom. Također i skladištenje peleta je jedna od mana jer iziskuje suh skladišni prostor.

Grijanje na drva

Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane
Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane

Za razliku od peleta grijanje na drva je i dalje najpristupačniji i najzastupljeniji vid grijanja širom Bosne i Hercegovine. Prema podacima sa stranice olx.ba metar drva je 90 KM. Samo u urbanim sredinama gdje postoji mogućnost grijanja na plin ili struju ovaj vid grijanja nije zastupljen. Kao najčešći razlog stanovnici tih područja su navodili nemogućnost ispunjavanja uslova skladištenja. 

Oni koji se griju na drva kažu da postoji velika razlika između vrste drveta koje se upotrebljava. U BiH su najviše zastupljena bukova, grabova, hrastova drva kao i breza. No, ni jedno ni drugo drvo neće gorjeti ako nije suho. Stoga se preporučuje da se drva prije upotrebe skladište par mjeseci do godinu dana kako bi se dobro osušila. Samo skladištenje drva je najveća mana ukoliko se odlučite na ovaj vid grijanja. 

Primjera radi bukovo ogrjevno drvo proizvodi jak žar, te ujednačeno emitira toplinu. Za razliku od peleta, grijanje na drva iziskuje veću pažnju i kontrolisanje vatre. Ali ako ste romantik i ljubitelj zimske idile grijanje na drva je ono što Vam treba. Ta toplina i doživljaj prirodno živopisnog plamena pod kojim drvo pucketa je nezamjenjivo. Pogotovo u planinskim predjelima gdje zimska idila ima posebne čari.  

Grijanje na struju

Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane
Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane

Za razliku od drva i zimske idile grijanje na struju je najkomforniji način grijanja. Ovaj način grijanja ne iziskuje skladištenje energenta. No i pored toga postoje razne predrasude i mnogi će reći da je grijanje na struju preskupo i neisplativo. To naravno nije istina. Ukoliko grijanje na struju se kombinuje sa solarnim panelima dobijate vrlo isplativo rješenje pomoću kojeg možete uštedjeti i do 20% u odnosu na ostale vidove grijanja. Istina je da ova kombinacija iziskuje veliki početni ulog tako da solarno grijanje nije najpristupačnijs. Prema istraživanju koje smo uradili prosječno domaćinstvo koje se grije na struju potroši u toku jedne sezone električne energije u iznosu od 800 KM. 

Za grijanje na struju se najčešće koriste konvektori. Oni su obično sekundarni izvor grijanja ili primarni izvor u prostorijama koje se malo koriste. U ovisnosti od izolacije i veličine prostorije ovaj vid grijne površine može biti itekako isplativ. Dozvoljava regulisanje i kontrolu temperature a pri tome konvektori ne zauzimaju puno prostora. Savremeni konvektori čak imaju i mogućnost upravlja preko mobilne aplikacije. 

Grijanje na plin

Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane
Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane

Kao i grijanje na struju jedini preduslov za grijanje na plin je priključak. Ovaj vid grijanja je pogodan za one koji nemaju mogućnost skladištenja goriva. Sa razvojem novih uređaja proizvođači su uveli kondenzacijsku tehnologiju pomoću koje se odvodi toplina iz ispušnih plinova i tako postiže velika razina učinkovitosti. Kao prednosti plina mogu se navesti fleksibilnost i kompaktan dizajn. Nasuprot toga kao mane grijanja na plin  najčešće je ovisnost o dobavljaču. U posljednje vrijeme smo svjedoci sve češćih prijetnji zavrtanjem ventila kao i stalnim promjenama cijena plina. Primjera radi prosječno domaćinstvo za jednu grijnu sezonu na plin troši 950 KM.  

Za koje god da se odlučite ovo je kratak rezime

Grijanje na pelet je sve popularnije i njegove ekonomske prednosti ga guraju ka prvom izboru većine domaćina. Međutim prvo mjesto još uvijek zauzima grijanje na drva. Ovaj vid je i dalje najjeftinij, ali i najneuredniji. Za razliku od drva grijanje na struju je najkomfornije. Temperatura se lahko podešava i održava. Ovaj vid ima prednosti u odnosu na druga dva jer je fleksibilan i u slučaju naglog pada temperatura brže se može aktivirati. Po pitanju fleksibilnosti struji može parirati plin. Plin je gorivo koje je u domaćinstvu prisutno tokom čitave sezone tako da je fleksibilno i uvijek dostupno u slučaju naglog pada temperatura. 

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.