Ovo pitanje jedno je od prvih kada pas stigne u novi dom. Prema riječima stručnjaka, potreba za šetnjom najviše zavisi od rase psa. Dok je neke pse potrebno istrčavati i sa njima provesti i po sat do dva dnevno na vazduhu, neki su psi manje zahtjevni i potrebnu količinu vježbanja obave i u kući. Pored rase na satnicu šetanje takođe utiču starost, kiša, vrućina i karakter vašeg ljubimca.

STAROST PSA

Ako ste tek nabavili psa, potreba za izlascima i šetnjom je češća. Naime, da bi malog psića naučili da nuždu obavlja napolju najbolje bi bilo da ga u početku vodite svaka četiri sata. Te šetnjice bi trebale biti kratke (10 minuta), a jedna od njih neka bude nešto duža (20 minuta do pola sata). Ipak, ne pretjerujte sa aktivnostima i vježbanjem kod jako mladih pasa. Jer i pretjerivanje u aktivnostima, makar to bilo hodanje po stepenicama, može štetiti psu u tom uzrastu.

Osim tjelesnih povreda, pas može postati pretjerano razdražljiv, zahtjevan, pa čak i agresivan, navode stručnjaci. Prije nego što pas napuni godinu dana ne bi trebao ići na duge šetnje (od sat vremena). Odrasle pse dobro bi bilo šetati 2 do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i uveče. Ne izvodite ga samo zbog obavljanja nužde, već i radi fizičke aktivnosti, dobre forme, zdravlja, druženja i igre sa drugim psima, druženja sa vlasnikom…

Stoga te šetnje ne bi trebale biti kratke, već prema vašim mogućnostima i potrebama rase vašeg psa.Svakako se potrudite da te šetnje traju barem pola sata do 45 minuta dnevno.

ŠETNJA PO KIŠI

Ponašanje psa i njegova želja za izlaskom napolje ako pada kiša zavisi od njega. Neki psi nikako ne vole kišu. Ukoliko moraju da radi nužde izađu, napravi će to brzinom svjetlosti. Opet ima pasa kojima ni kiša ni vjetar neće smetati.

ŠETNJA PO VRUĆINI

Ljeti kad je vruće ni pas ne voli da boravi na jakom suncu i šeta se u nedogled. Najbolje bi bilo da jutarnje i večernje šetnje budu duže, a da popodnevnu po “najvećoj vrućini” ipak skratite.

Categories: Kategorije

armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.