Dragi ljubitelji prirode i plasteničke proizvodnje nemojte dopustiti da vam snijeg uništi vaš plastenik, vaš mali kutak prirode. U slučaju intenzivnih padavina, preporučujemo da nekoliko puta u toku dana skinete snijeg sa folije Vašeg plastenika ili tunela. Korisni savjeti za plastenik su u nastavku.

Ono što se najčešće, i sa dobrim razlogom, ističe kao glavna prednost imanja plastenika je svakako njihova praktičnost. Pod tim podrazumjevamo da je u pitanju jedna investicija koja samo nastavlja da donosi dobre stvari i rezultate. Imajući u vidu da se plastenici sve češće koriste kao način proizvodnje povrća, ne čudi njihova popularnost i porast upotrebe i kvaliteta.


Možete improvizovati skidač snijega tako što na dužu letvu udarite poprijeko manju letvu praveći tako slovo T. Zatim na nju pričvrsitite obične krpe. S krpom skidate snijeg sa vanjskih strana plastenika nakon čega uđete u unutrašnjost plastenika ili tunela. Onda srednje jakim udarcima (da ne oštetite foliju) razdrmajte snijeg tako da sleti i da siđe sa vrha plastenika i smanji pritisak na noseću šipku ili gredu.

plastenik-zimi-01-681x383

Vrlo važno je da snijeg koji pada pored plastenika odbacite što je dalje moguće. Tako ćete izbjeći stvaranje dodatnog pritisak na donji dio cijevi. Naravno i spriječiti nove padavine koje imaju gdje spustiti svoje pahulje.

Odbranite svoju imovinu, snijeg je prijatelj i nosi nam neophodnu vodu za cijelu godinu. Ukoliko se ne čisti na vrijeme zabolit će vas glava od snijega.

Ukoliko posjedujete agrilnu foliju razvucite je preko zasijanih kultura kako bi ih zaštitili od hladnoće, a ukoliko još niste nista zasijali, prvom prilikom to uradite jer je grijeh da zemlja ne daje plodove.

Bila bi prava šteta da zbog snjega u mjesecu martu ostanete bez vlastitog malog pogona za proizvodnju zdrave hrane i novaca. Zato korisni savjeti za plastenik neka budu Vaš zaštitnik.

Izvor: zvornicki.ba

Pronađite još savjeta klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.