https://www.blog.domacin.ba/proizvod/mix-carolija/

Kako dizajnirati vrt? Ovo je pitanje na koji mnogi nemaju odgovor. Ovaj zadatak neće biti nimalo lak, ali pročitajte tekst, izvucite iz njega ono najbitnije za vas, i pređite na posao.

Dvorište i vrt su veoma važan dio svakog domaćinstva. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba.

uredjenje-ispred-kuce

Napravite od svog dvorišta lijep kutak za odmor, kao i mjesto gdje ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima. Dio svakog doma trebalo bi da bude lijepo sređena baštica i uredno podšišan travnjak. Vjeruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka, ali to nije uvijek slučaj. Veoma često vidjećete da se o dvorištu i cvijeću u potpunosti brinu muškarci.

uredjenje-prostora-ispred-kuce

Prostor u kom želite da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem ukusu. Okružite se bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Jedino na taj način ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.

plan-vrta-mali-vrt-ususkan

KAKO NAPRAVITI PLAN ZA DVORIŠTE?

Prvo napravite listu onoga što želite da imate u svom dvorištu. Da li vaša djeca trebaju mjesto za igru? Da li želite uzgajati povrće? Gdje ćete postaviti baštensku garnituru? Napravite grubi nacrt gdje šta želite da postavite. To će biti idejni plan koji ćete korak po korak realizovati. Nemojte se žuriti, žurba najčešće izazove greške koje je kasnije teško ispraviti (potreban je dodatni rad, ali i dodatni novčani izdaci).

Svakom vrtu je potrebna jedna ili više fokalnih tačaka. Znači potrebna je centralna „figura“ oko koje će se razvijati vrt. To može biti lijepo urađena fontana, vještačko jezero, kamenjar, uzvišena cvjetna lijeha, neka lijepa skulptura ili viša betonska saksija sa interesantnom biljkom (kao na slici).

small_garden_design_pictures1

Ako ste u mogućnosti, obavezno u plan ubacite vodeni element (fontana, jezero), jer vodene površine daju posebnu energiju vrtu, unose sklad i mir između čovjeka i prirode.

28-mm-1

OBLIKOVANJE MALIH VRTOVA

Male vrtove je obično teško oblikovati. Mjesta je malo i vrt počne djelovati prezasićeno ukoliko ne iskombinujemo dobro biljne vrste. Evo jednog plana, odnosno ideje kako možete urediti mali vrt. Sredinu ostavite za travnjak, a biljke sadite uz ivice zidova, odnosno ograde.

small-garden-e

Ovdje svaka biljka i svaki elemenat moraju imati određeno mjesto. Mnogi odluče da na maloj površini posiju travu i ograniče je sa niskim trajnicama ili niskim grmljem. To ima suprotan efekat, jer nema tačke koja privlači pogled. Mali vrt ćemo naizgled povećati ako mu damo visinu. Potrebno je posaditi visoko drvo (ali usko, ne drvo sa širokom krošnjom) i potrebno je napraviti pergolu koja će biti prekrivena penjačicama. Napravite je na kraju dvorišta.

uredjenje-uskog-dvorista

Na takav način napravićete iluziju da se iza te pergole krije još jedna vrtna površina. Ili umjesto drveta postavite neku lijepu skulpturu ili betonsku fontanu. Takođe, koristite optičke varke kod rasporeda biljaka tamnijih i svjetlijih boja. Biljke svijetlih i jarkih boja čine se bližima no što jesu. Znači, u manjim vrtovima sadite biljke i cvijeće tamnih boja, jer će tada vrt izgledati prostranije. Ovdje važi pravilo „MANJE JE VIŠE“. Ne kombinujte previše boja i previše vrsta biljaka, jer ćete napraviti haos.

uredjenje-malog-vrta-ispred-kuce-1024x683

OBLIKOVANJE VELIKIH VRTOVA

U velikim vrtovima mogućnosti su brojne. Ukoliko je vrt prevelik i djeluje monotono kada ga gledamo, možemo ga vizuelno smanjiti. Napravite različite prepreke kao što su živice, grupa drveća ili šiblja. Odvojite svaku cjelinu i samim tim dobijate manje grupe biljaka koje djeluju skladno. Tu morate paziti da ne pretjerate sa gustinom sadnje. Vrt mora da „diše“.

plan-dvorista-sadnja-okola

Pojedinačne bordure od trajnica ili grmlja mogu predstavljati granice između tih cjelina. Tako možete stvoriti zanimljive dijelove, svaki kutak sa svojim šarmom. Ako želite formalni vrt, onda pojedine dijelove razgraničite sa uređenim živicama čistih linija.

uredjenje-dvorista-razbijena-velika-povrsina-na-delove

Danas govorimo uopšteno o svakoj vrsti vrta, ali svaka okućnica je priča za sebe i svi mi imamo drugačiji ukus što se tiče uređenja eksterijera, volimo različite biljke i boje.

ODABIR BILJAKA ZA UREĐENJE DVORIŠTA

Ako ste isplanirali gdje će se nalaziti osnovne stvari: baštenska garnitura, dječiji kutak i roštilj onda krenite na odabir biljaka. Vodite računa o biljkama koje sadite i prilagodite ih okolišu. Ako imate neku neuglednu površinu pored kuće, tu sadite penjačice ili visoke žive ograde. Na taj način ćete to sakriti. Uvijek u pozadini sadite visoke biljke, a ispred njih sadite niže biljke. Biljke sadite u grupama, jer samo tako njihova ljepota dolazi do izražaja. Biljke grupišite uz staze, uz komšijski plac (kuću), uz ivice itd.

uredjenje-vrta-sadnja-okola

Nemojte prekrivati cijelu površinu biljkama, tj. nemojte na svaki metar nešto saditi, jer će to izgledati neuredno. Isto tako i prilikom košenja trave imaćete mnogo prepreka i to će vam predstavljati problem. Trava bi trebalo da bude dominantna, a lijep i pravilno održavan travnjak predstavlja odmor za oči.

plan-dvorista-nivoi

Ako mislite da je briga o travnjaku malo veći zadatak za vas, onda nije loša ideja o postavljanju kamena ili šljunka na tlo vašeg vrta. To će dati jednu posebnu vibraciju izgledu okućnice.

plan-vrta-centralna-figura-kamen

Međutim, to možete uraditi ako je površina manja. Ukoliko je veća površina u pitanju, onda će mnogo ljepše i toplije izgledati trava nego kamen.

STAZE I PUTELJCI U VRTU

Staze bi trebalo oblikom prilagoditi kompoziciji drvenastih i grmolikih biljaka. One su veoma važan detalj i moraju lahko voditi u sve dijelove vrta. Preporučuju se blaga zaobljenja kod zavojitih staza i puteljaka. Puteljci, ako vijugaju daju tajanstvenost vrtu, jer ne znate šta vas čeka iza krivine.

staza-krivine

Kod odabira materijala za staze uzmite u obzir već postojeće materijale na ugrađenim konstrukcijama. Nađite vezu između kuće i staza (materijali od kojih je rađena fasada ili cokla, način na koji je napravljena fontana, pločice koje su na terasi i sl.). Što se tiče materijala za izradu staza mogućnosti su velike. Možete koristiti:

PRIRODNI KAMEN  koji je lijep i može se naći u širokoj paleti boja i

TANKE PLOČE OD PRIRODNOG KAMENA, ako su postavljene na većim međusobnim razmacima koji su popunjeni malčom, skladno će se uklopiti u vrt.

staze-kamene

STARU CIGLU ILI CRIJEP,  to je idealno za kuće koje su napravljene u seoskom stilu, ili za renovirane stare salaše.

ŠLJUNAK, on djeluje prirodno.

MALČ, veoma je dekorativan, i možete ga naći u raznim bojama.

BEHATON, u novije vreme izuzetno popularan način popločavanja.

uredjenje-dvorista-staze

Za bilo koju vrstu materijala da se odlučite, a postoji ih još mnogo, bitno je da podloga bude dobro odrađena. Za neke materijale su potrebni stručnjaci da odrade ovaj posao, a nešto od ovoga možemo i mi sami da napravimo (šljunak, malč).

PROSTOR ZA ODMOR U VRTU

Ovo je najvažniji dio vrta, to je mjesto gdje se okupljaju porodica i prijatelji. Baštensku garnituru smjestite negdje gdje ćete imati potpunu privatnost, gdje ćete biti daleko od pogleda znatiželjnih prolaznika. Uklopite je u već postojeći vrt.

Vrtne-Garniture-1

Napravite prirodan hlad u tom dijelu, trebaće vam u toku ljetnjih meseci.

DJEČIJI KUTAK U VRTU

Naravno, ako vam je potreban dječiji kutak, smjestite ga u blizini mjesta za odmor, tako da djecu imate na vidiku, da na miru sjedite i uživate u njihovoj igri. Napravite im pješčanik, ako su u pitanju mala djeca, ili malo igralište ako su djeca školskog uzrasta.

decija-ljuljaska

RASVJETA U VRTU

Rasvjeta u vrtu može da bude postavljena iz više motiva, i svi su opravdani. Većina ljudi, manje ili više, zazire od mraka, prija im svjetlost, te na ovaj način mogu biti bez straha od nezvanih gostiju ili šuškanja u mraku. Takođe, rasvjeta dvorišta obasjava svjetlošću novu, često tokom dana, neviđenu ljepotu bašte.

dekorativna_rasveta_04

Ukoliko je sve urađeno sa ukusom i sa stilom, uživaćete u vašem dvorištu noću, kako vi, tako i vaša porodica i gosti. Postoje raznorazne solarne svjetiljke, a u novije vrijeme sve više se koristi LED rasvjeta.

dekor-rasveta

POVRTNJAK-KORISTAN DIO VRTA

Povrtnjak ili mali voćnjak smjestite u najudaljeniji dio vrta. Odvojite ga od ukrasnog dijela i uživajte u plodovima vašeg rada. Da bi imali lijep povrtnjak potrebno je da dosta vremena provedete u njemu radeći. Ali, isplati se, jer znate šta ste sadili, kako ste biljke njegovali i samim tim znate i šta berete i šta jedete.

povrce-u-ishrani

Iskreno se nadamo da smo vam bar malo pomogli ako ste bili u nedoumici odakle da krenete prilikom sređivanja dvorišta. Ovo nije ni jednostavan, ni jeftin posao. Zato radite dio po dio, uređujte postepeno svaki kutak, prednost dajte onome što je za vas najvažnije. Što se tiče sadnje biljaka, budite strpljivi, rezultate ćete vidjeti tek za 3-4 godine. Kao što kažu za kuću da nikada nije gotova, i da u njoj uvek ima šta da se radi, to isto važi i za okućnicu.

plan-dvorista-uzvisenje

Uvijek možete dodavati nove detalje, ukloniti ono što vam se ne dopada iz bilo kog razloga, a činjenica je da lijepo održavano dvorište zahtjeva dosta rada. Zato, samo oni koji vole ovaj posao, i koji neće gledati na ovo kao na obavezu i dodatni teret, trebalo bi da se posvete uređivanju okućnice. Radite ovo iz ljubavi prema biljkama i prirodi i sigurno ćete biti nagrađeni ljepotom zelenila, mirisom cvijeća i zrelim plodovima voća i povrća. Gledaćete da svaki slobodan trenutak provedete van kuće na čistom vazduhu, jer to je uživanje koje nema cijenu, i koje se ne može kupiti.

Autor: Rasadnik Mihalek

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Posjetite www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.