Kako zasaditi đumbir?

Najbolji đumbir za sadnju treba kupiti iz kataloga sjemena ili u vrtnom centru. Još je bolje ako možete dobiti sjeme đumbira za presadu.

Đumbir koji možete kupiti u trgovini sjemena može se koristiti da posadite biljku, ali bez velikih rezultata. Da ga sačuva od klijanja prije nego što ga neko kupi, trgovci u trgovinama često poprskaju đumbir sa inhibitorom rasta. Inhibitor ga čuva od klijanja prije nego ga posadite. Većina biljaka i sjemena u trgovinama je obložena sa fungicidima i pesticidima, pa ako kupujete sjeme đumbira iz takvih trgovina, potopite ga preko noći u vodi da uklonite što više pesticida s njega.

[umetnime]

Na koji god način se odlučite nabavite sjeme, donosimo vam neke korisne savjete za uzgoj đumbira:Korijen koji odlučite da uzmete za sadnju ne bi trebao biti stari i zgrčen, već bi trebao biti debeo s stisnutom kožom. Trebao bi imati nekoliko pupoljaka na sebi (udaraca koji izgledaju kao oči krumpira) i još bolje, da su već malo zeleni.Ako je vaš korijen pustio nekoliko oka pupoljaka, mogu se rezati i svaki pupoljak može biti posađen u zasebnoj posudi da iz svakog naraste nekoliko biljaka.

Odaberite savršenu saksiju za sadnju!Đumbir voli plitke, široke posude, za razliku od većine drugih kućnih biljaka. Korijeni rastu horizontalno, pa u skladu s tim odaberite i odgovarajuću saksiju za sadnju.

[umetnime]

 

Kako da posadite đumbir u kući, korak po korak:

– Prije svega, potopite korijen đumbira preko noći u toploj vodi da bi ga pripremili za sadnju.

– Napunite saksiju bogato sa zemljom za sadnju.

– Zabodite korjen đumbira u zemlju i pokriti ga s malo zemlje. Dobro ga zalijte vodom.

– Posađeni đumbir stavite na relativno toplo mjesto, koje nije izloženo jakom suncu.

– Korištenjem boce sa raspršivačem, zadržavajte zemlju vlažnom tj. stalno ga pomalo zalijevajte.

– Đumbir sporo raste, ta da biste tek nakon nekoliko sedmica trebali ugledati neke mladice kako su iskočile tj narasle iz zemlje. Održavajte biljku na toplom mjestu i dalje je redovno zalijevajte vodom iz boce sa raspršivačem.

Branje đumbira:

3 – 4 mjeseca nakon što počne rasti, male komadiće đumbira možete brati. Pomaknite malo zemlje rukom na rubove posude/saksije i trebali biste pronaći neke rizome ispod površine. Izrežite potrebnu količinu đumbira, a zatim vratite zemlju na svoje mjesto.

[umetnime]

 

Đumbir će nastaviti proizvoditi korijene, i sve dok je dobro zbrinut, može davati korjenje u nedogled. Možete iskorijeniti čitavu biljku i ponovno  posaditi nekoliko rizoma da započnete proces iznova, u slučaju da vam je potrebno više plodova.

Izvor: simpleorganiclife


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.