Mnogi modni stručnjaci smatraju da je lan prapredak svih tkanina. Tragovi upotrebe lana u odijevanju stari su i do 5000 godina. O tome govore slike na grobnicama i svetištima u Tebi. Lan su nosili graditelji egipatskih piramida, u ne baš idealnim klimatskim uslovima. Kada gledamo filmove čija se radnja odvija u grčko ili rimsko doba, vidimo da se ta komotna i laka odjeća zadržala do danas. Toge, tunike, ogrtači i ostala komotna i laka odjeća od lana je bila sastavni dio te kulture. I muškarci i žene su nosili lanenu odjeću. Najvažniji razlog tome je komfor zbog kojeg je i prglašen za najbolji ljetni materijal.

Dolaskom toplijih dana, biramo laganije materijale i odjeću, koja dopušta koži da diše. Izbor  je veliki, a moramo i napraviti razliku između odjeće za posao, odjeće za izlete  i one za godišnji odmor. Najbolji ljetni materijal je definitivno lan.  I kod lana postoje razlike. Na tržištu postoje razne vrste modnog lana. Obični lan se koristi najčešće. Lan sa sjajnim premazom ima dodatnu čvrstinu i poseban izgled. Odjevni predmeti od gušćeg i  čvršćeg tkanja se mogu koristiti godinama. Materijal sa takvim kvalitetom se može nositi više sezona.  Lan je odličan materijal za proljeće i ljeto, jer se može koristiti i za komplete, haljine, pantalone, blejzere, jakne i suknje. Sve zavisi od vašeg ukusa, i prilike gdje ćete ga nositi.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Četiri vrste prirodnih tkanina i korist od svake vrste - domacin.ba · 26. Novembra 2021. at 8:57

[…] Ljudski organizam postepeno potpuno rastvori laneni konac. Rane pod lanenin povezom brže zacijele. Lan ubija mokrobe. Proizvodi od lana doprinose intenzivnijoj cirkulaciji, stimulišu i jačaju […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.