Ukrasni grmovi postaju nezaobilazni element na javnim površinama, i u privatnim vrtovima. Ukrašavanje površine grmovima je sve popularnije. Znate li koji su najljepši grmovi za dvorišta?

Jesen je idealno doba za radove u dvorištu. U ovom periodu možete presaditi, posaditi ili uraditi raspored u Vašem vrtu. Razlog za to su optimalni uslovi koji su potrebni za ukorjenjivanje biljke.

Šta su ukrasni grmovi?

Ukrasni grmovi predstavljaju drvenaste biljke koje nemaju centralno stablo. Mogu se podijelitei na zimzelene i listopadne. Postoje grmovi različitih oblika, boja i veličina. U ovisnosti od navedenih karakteristika moguće je od njih formirati ogradu, a lako se kombinuju u sa drugim biljkama poput četinara i nižih perana.

Kako izabrati ukrasni grm za vrt?

Ukrasni grm za vrt se bira na osnovu više faktora. Najbitnije je odabrati ukrasni grm koji može podnijeti zimske uslove u BiH i regiji. Za naše podneblje najbolji su grmovi koji podnose hladne kontinentalne zime. Tako da je jedna od naši preporuka i grm od oleandera.

Grm od oleandera

To je zimzeleni grm koji može narasti i do 6 metara visine. Naziv oleander je nastao zbog sličnosti sa maslinom (Olea). Njegov uzgoj je zastupljen u cijeloj regiji. Biljke zahtjevaju redovno i obilato zalijevanje tokom toplih ljetnih dana i do dva puta na dan. Prihranjivanje se vrši tekućim gnojivom i preporučuje se da se radi dva puta sedmično. Za razliku od ljetnok perioda, u zimskom ova biljka traži da se smanji zalijevanje, a prihranjivanje nije preporučljivo

Ukrasni grmovi od tropskog hibiskusa

Ukrasni grmovi od tropskog hibiskusa su sve češća pojava u našem okruženju. Pripada skupini zimzelenih grmova koji mogu narasti i do 5 metara. Ističe se sa velikm cvijetovima koji mogu biti u slijedećim bojama: ljubičasta, ružičasta, crvena, žuta i jarko narandžasta. Za njegov uzgoj je najbolje izabrati svijetlo i toplo mjesto, ali ne da bude direktno izložen sunčevoj svjetlosti. Najbolje raste u optimalnim uslovima temperature od 15 do 27 stepeni Celzijusa. Ovaj grm iziskuje bar jednom dnevno zalijevanje. U ljetnom preiodu i više puta. Za razliku od oleandera ova biljka ne podnosi niske temperature tako da u zimskim uslovima je obavezno zaštititi.

Grm od bugenvilija

Grm od bugenvilija spada u još jedan od ukrsani grmova koje bi mi prepoučili. Bugenvilija je tropska drvenasta penjačica iz grupe listopadnih grmova. Iako je po kvalifikaciji penjačica može se uzgajati i kao grm. Može narasti u visinu u prosjeku između 5 i 12 metara. Neke biljke porastu i do 25 metara. Njeno porijelo je iz Brazila gdje se i danas najviše uzgaja. Iako se uslovi u Brazilu poprilično razlikuju u odnosu na naše podneblje bugenvilija je prisutna i kod nas.

Period cvjetanja ove biljke je od proljeća do kasne jeseni što je svrstava među najpopularnije ukrasne biljke. Svoj vrhunac cvatnje doživljava u starosti od četiri ili pet godina. Da bi se osigurala što duža cvatnja potrebno je redovno obrezivati. Ukoliko se ne pridžavamo ovih pravila biljka sve kraće cvate.

Vrt će ljepše izgledati sa ukrasnim grmovima

Za koji god grm da se odlučite potrebno je da odabri uskladite sa klimatskim uslovima. Svakako da će vrt ljepše izgledati ukoliko su u njemu sadnice koje su u skladu sa okolinom. Pored toga treba se voditi računa i o tome da se visina i širina drži kontrolisano. Najčešće se griješi prilikom izbora grmova jer obično se odabire brzorasući grm koji na malom prostoru stvara probleme tako što guši ostale biljke. Tako da je naša preporuka da za manje vrtove izaberete niže grmove koji se slabije šire.

Bilo da je manji ili veći ukrasni grm u pitanju bitno je da se iskombinuje i sa ostatkom biljnog svijeta. U slučaju visokih grmova prepouka je da se sade u pozadini, ali mogu se upotrijebiti i kao živa ograda.

I to tako što ćete formirati ogradu pravih linija ispred koje možete posaditi druge biljke. Bitno je voditi računa da biljka ima dovoljno prostora za širenje. Često se prilikom sadnje ovdje griješi jer dosta početnika misli da su biljke isuviše rijetko zasađeme, pa za par godina imaju problem jer previše stabiljaka stave.

Koji ukrasni grmovi brzo rastu i cvjetaju?

U našem području mnogo je brzorastućih grmova koji cvjetaju.

Listopadni visoki grmovi

Jedan od najzastupljenijih je forzicija. To je listopadni grm koji se smatra vjesnikom proljeća. Boja mu je žuta i može porasti i do 3,5 metara. Može se uzgajati samoslatno, ali i kao živa ograda. Da bi bio dugotrajniji i ljepši bitno je poslije cvjetanja obrezivati grm.

Ako ipak žuta nije Vaša omiljena boja onda preporučujemo vajgela. To je listopadni grm čiji cvijet je roze boje i cvjeta tokom proljeća. Maksimalna visina rasta je i do 2.5 metra.

Ako ipak volite grmove sa bijelim cvjetom onda je najbolji izbor za Vas Bela spirea. Ovaj grm cvjeta u aprilu i maju. Maksimalna visina grma je i do 2.5 metra. U narodu je poznatiji pod nazivom Bijela krunica.

Odavno je na našim prostorima prisutan i hibiskus. To je listopadni grm koji cjeta tokom ljeta. Moće se pronaći u bijeloj, plavoj, rozoj i roze-crvenoj boji.

Ukoliko ste jedan od domaćina koji voli pčele i zujanje pčela onda je za Vas idealan izbor deucija. Ovo je listopadni grm čija maksimalna visina je do 2.5 metra.

Još jedan vijesnik proljeća može ukrašavati i vaš vrt. Naime riječ je o japanskoj dunji. To je listopadni grm. Japanska dunja ili cidonija raste i do 2 metra. Njen cvat ima narandžasto-crvenu boju i vidljiv je u rano proljeće.

Svi navedeni grmovi imaju dosta slične karakterisitke.

Ove grmove možete orezivati i više puta godišnje, ali u tom slučaju naredne godine grm će slabije cvjetati, jer ćete orezati formirane pupoljke na granama.

Zimzeleni grmovi

Jedan od najčešće zastupljenih grmova u našem regionu je mahonija. Ovi ukrasni grmovi maksimalno rastu do 2 metra. Ukras je žuti cvijet koji se pojavljuje u aprilu i plave bobice koje se formiraju u septembru. Ostaci na biljci su tokom cijele zime.

Ukrasni grmovi piracantha su visoki grmovi koji su ukrašeni bobicama narandžaste ili crvene boje. Bobice ostaju na granama od septembra pa do proljeća. Maksimalna visina ovog grma je 3 metra.

Ako ipak volite više grmove koji cvjetaju od maja do jula onda preporučujemo berberis julijanu. To je grm žute visine čija je maksimalna visina 2 do 3 metra.

Idealan za lijepu i elegantnu živu ogradu je lovor višnja. To je biljka sa sjajnim i kožastim listovima čija maksimalna visina je 2.5 metra, a širina 2 metra.

Ako ipak ne preferirate lovor višnju, a želite nešto slično onda je odličan izbor za Vas fotinija. Razlika je u tome što su mladi izdanci ove biljke crvene boje.

Ukrasni grmovi su neizozatvni bez ilex božikovine. Njen najljepši ukras je dekorativni bijelo-zeleni list i crvene bobice koje se pojavljuju pred Božić. Iako biljka sporije raste, grm dostiže maksimalnu visinu od 3 metra.

Aukuba spada u grmove koje preporučujemo. Raste maksimalno do 2 metra i najljepša je ako se posije u polusjenki ili sjenki. Ako je izložena suncu aukuba dobija opekotine po listu.

_________________________________________________________

Ukrasni grmovi čija je maksimalna visina 1.5 metar

Ukrasni grm cariopteris plavi je grm sa plavim cvjetovima koji se nalaze na vrhu grane. Svrstava se u medonosne biljke koje pčele vole, a koja nije zahtjevna za održavanje. Naime, biljku je potrebno samo obrezati na jesen poslije cvjetanja.

Potentila fruticosa je bilja sa žutim cvatom koji se pojavljuje od maja do septembra. Nije teška za održavanje i iziskuje obrezivanje poslije cvjetanja.

Spirea ljubičasta je ukrasni grm za ljubitelje ljeta i ljetnog cvata. Održava se vrlo jednostavnu. Kao i prethodna bilja i spirea iziskuje obrezivanje poslije cvata za 1/3 grane.

Cotonaster je ukrasni grm sa sitnim bijelim cvjetovima. Ukras ove biljke nisu samo cvijetovi nego i crvene bobice koje sazrijevaju u septembru i prisutne su tokom zime.

Crveni berberis je ukrasni grm čija izuzetnost se ističe u crvenoj boji listova. Idealan je za kombinaciju sa drugim grmovima i četinarima.

Svi navedeni grmovi se koriste za niže živice koje se mogu kombinovati. U kombinacijama i živim ogradama preporučljivo je rastojanje od 60 cm. Mogu se posaditi i pojedinačno u kamenjare i manje vrtove.

Za ljubitelje jeseni naša preporuka je evonimus alatus. Ovo je grm koji mijenja boju lista. U jesen je crvene boje i to ga čini posebnim.

Sve u svemu za koji god grm da se odlučite on je zanimljiv na svoj način. Odaberite onaj koji najviše odgovara vašem ukusu i upotupnie vrt. Sretno.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.