Džem od hurmi? Jeste li ga ikada probali? 

Sigurno ste se nekada zapitali: ,,Da li može biti neko slatko od hurmi?” Donosimo vam recept kako napraviti džem od hurme, koji u potpunosti može zamjeniti eurokrem i sve druge namaze, a pogodan je za djecu. Pa krenimo…

Sastojci za džem od hurmi:

  • 2 šolje očišćene hurme
  • 1 šolja vode
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/2 šolje tostiranih lješnjaka ili badema
  • 3-4 supene kašike kakao

Priprema džema od hurmi:

  •  Saspite pola vode na hurme i prokuhajte smjesu. Kada počne kuhati, saspite ostatak vode u smjesu
  • Kuhajte dok hurme ne smekšaju i voda ispari (otprilike 3-5 minuta)
  • Sklonite smjesu sa vatre, malo ohladite, pa dodajte sok od limuna, izmiješajte
  • Dodajte kakao i tostirane lješnjake (lagano ih poržite na tavi, bez masnoće), dobro promiješajte smjesu
  • Izblendajte smjesu do pirea
  • Ohladite hurmelu i spakujte u posude po želji
  • Držite je u frižideru i koristite kao namaz za hljeb, palačinke, namažite je na kriške banane, jabuke i sl.

Ukratko o hurmama

Hurme, njihovi slatki mesnati plodovi, sadrže širok spektar nutritijenata.

Mesnati dio ploda datulje sadrži 44 – 88% svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost datulja u količini od 100 grama iznosi 250 kcal.

Udio masnih kiselina je u datuljama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9%), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

Datulje sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava. Vjeruje se kako datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.

Znanstvena studija objavljena 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju datulja koji doseže čak do 23 vrste aminokiselina od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama), a zahvaljujući određenoj razini pektina, datulje definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.

Nadalje, vitamini su u datuljama prisutni u malim količinama. Datulje sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida.

dobrekalorije.ba/domacin.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.