Džem od hurmi? Jeste li ga ikada probali?
Sastojci za džem od hurmi:
- 2 šolje očišćene hurme
- 1 šolja vode
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 šolje tostiranih lješnjaka ili badema
- 3-4 supene kašike kakao
Priprema džema od hurmi:
- Saspite pola vode na hurme i prokuhajte smjesu. Kada počne kuhati, saspite ostatak vode u smjesu
- Kuhajte dok hurme ne smekšaju i voda ispari (otprilike 3-5 minuta)
- Sklonite smjesu sa vatre, malo ohladite, pa dodajte sok od limuna, izmiješajte
- Dodajte kakao i tostirane lješnjake (lagano ih poržite na tavi, bez masnoće), dobro promiješajte smjesu
- Izblendajte smjesu do pirea
- Ohladite hurmelu i spakujte u posude po želji
- Držite je u frižideru i koristite kao namaz za hljeb, palačinke, namažite je na kriške banane, jabuke i sl.
Ukratko o hurmama
Hurme, njihovi slatki mesnati plodovi, sadrže širok spektar nutritijenata.
Mesnati dio ploda datulje sadrži 44 – 88% svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost datulja u količini od 100 grama iznosi 250 kcal.
Udio masnih kiselina je u datuljama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9%), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.
Datulje sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava. Vjeruje se kako datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.
Znanstvena studija objavljena 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju datulja koji doseže čak do 23 vrste aminokiselina od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama), a zahvaljujući određenoj razini pektina, datulje definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.
Nadalje, vitamini su u datuljama prisutni u malim količinama. Datulje sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida.
dobrekalorije.ba/domacin.ba
0 Comments