Svi želimo da nam odjeća bude mirisna i čista ali pružaju li nam uistinu to sva ova hiper reklamirana komercijalna sredstva za pranje rublja? Takvi proizvodi nisu ni ekološki ni zdravstveno prihvatljivi. Zašto bi trovali sebe i prirodu kada možemo održavati čistoću i svježinu rublja jednostavnim prirodnim sredstvima, kao što su to nekoć radile naše nane? Uobičajeni kupovni deterdženti sadrže tenzide, fosfate i surfaktante koji su puni štetnih tvari. Napraviti svoj prašak za rublje, vrlo je jednostavno i zabavno. Probajte!

[umetnime]

Spojevi koji služe pri stvaranju pjene kod komercijalnih praškova su veliki onečiščivaći vode. Izbjeljivači ne uklanjaju mrlje već ih čine nevidljivima te mogu reagirati s drugim hemikalijama i tako izazvati nadraženost pluća, a ostaci izbjeljivača na tkanini nadražuju kožu. Gotovo pedeset posto sadržaja deterdženata su te takozvane tvari za punjenje koje služe samo tome da deterdžent bude sipkiji. Umjetni parfemi koji se dodaju deterdžentima nemaju nikakvu korisnu funkciju osim ugodnog mirisa, koji kod mnogih ljudi mogu izazvati umor i glavobolje.

Praškasti deterdžent za bijelo rublje na 60-95°C

Recepti su za oko 3 kg deterdženta.

Sastojci:

800 g mljevenog prirodnog jačeg sapuna po vašoj želji (možete kupiti već mljeveni ili sami izribati prvo na veliki ribež pa/ili u blenderu)
1 kg sode za pranje (natrijev karbonat, ne soda bikarbona)
1,2 kg boraksa (natrijev borat ili natrijev tetraborat, borna sol – ne borna kiselina)
50 g sode bikarbone
20-ak kapi eteričnog ulja po želji (npr. limuna, naranče, lavande, metvice, jasmina, ruže, čajevca…)


Priprema:

Pripremite sastojke, stavite ih u veliku posudu od min. 5 l te sve dobro promiješajte. Ukapajte u to eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem.

Napomene:

Oprez: Boraks je otrovan ako se proguta pa oprezno rukujte s njim.
Ovako pripravljeni deterdžent potrajat će minimalno godinu dana ako ga držite na suhom i hladnom mjestu.
Držite ga zatvorenog kako miris eteričnih ulja ne bi ispario.
Dozirajte slično kao kupovni prašak.

Praškasti deterdžent za pranje na 40-60°C

Sastojci:

1,2 kg mljevenog prirodnog sapuna po želji
1 kg sode za pranje
800 g boraksa
50 g sode bikarbone
20-ak kapi eteričnog ulja

Priprema:

Sastojke stavite u veliku posudu te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem.

Praškasti deterdžent za osjetljivo rublje na 40°C

Sastojci:

1,2 kg mljevenog prirodnog sapuna po želji
pola kilograma sode za pranje
200 g boraksa
20-ak kapi eteričnog ulja,
150 g sode bikarbone
150 g soli za čišćenje


Priprema:

Sve sastojke stavite u veliku posudu (od oko pet litara) te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem.

Boraks

Boraks je prirodni mineral koji je nezamjenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš kao većina tenzida koji se koriste u sredstvima za pranje i čišćenje. Osim što se koristi u navedene svrhe, tehnički boraks se može koristiti i kao prirodni insekticid, a ujedno se odlikuje i antibakterijskim te fungicidnim svojstvima.

Soda za čišćenje

Vrlo popularan ekološki sastojak za izradu sredstava za čišćenje. Budući da soda povećava lužnatost vode i smekšava je, koristi se za uklanjanje masnih i ostalih mrlja s odjevnih predmeta, a ujedno se koristi i za uklanjanje kamenca u kupaonicama, toaletima i na ostalim tvrdim površinama, zahvaljujući njenim blagim abrazivnim karakteristikama.

Izvor: atma.hr
Foto: Guliver/Thinkstock


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.