Negativan utjecaj visokih temperatura na voćke ogleda se u ožegotinama. Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu umanjiti kvalitetu plodova. Štete koje nastaju kao posljedica oštećenja plodova od ožegotina se mjere milionskim iznosima.

Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu umanjiti kvalitetu plodova. Kao termičke ozljede uslijed Sunčevog zračenja velikog intenziteta nastaju u ljetnom razdoblju zbog više faktora: loše opskrbljenosti nasada vodom, visoke temperature, niske vlažnosti zraka, pravaca redova, kao i jače zelene rezidbe koja dovodi do naglog otkrivanja plodova. 

Negativan utjecaj visokih temperatura na voćke smanjenje kvalitete i veličine plodova ukupne štete. Zbog ožegotina uključuju i: pojačano opadanje plodova, smanjenje broja cvjetova u narednoj godini i skraćenu dužinu čuvanja plodova.

Oprezno sa zelenom rezidbom 

Ožegotine se najčešće javljaju u julu i augustu kada temperatura prijeđe 30 stupnjeva i posebice kada poslije dužih perioda oblačnog vremena nastupi vedro i toplo vrijeme. Masovnije se javljaju na jugozapadnim dijelovima krune i kod sorti s tankom pokožicom. Također, ova osjetljivost se povezuje i s manjkom kalcija.

Postoje tri tipa podjela ožegotina:

  • oštećenja epidermalnih i subepidermalnih stanica koja nastaju kada je temperatura površine ploda malo preko 50 stupnjeva. Tada tkivo nekrotizira;
  • oštećenja epidermalnih stanica i tu dolazi do promjene boje oštećenog dijela pokožice;
  • fotooksidativna oštećenja nastaju zbog naglog izlaganja zasjenjenih plodova Sunčevom zračenju.

Ova posljednja nastaju kod prejake zelene rezidbe koja se nestručno izvede, a bude od ključnog značaja, pojašnjava savjetodavac Boban Marković. 

Kako ublažiti negativan utjecaj visokih temperatura na voćke ili eliminirati problem?

Temperatura onih dijelova ploda koji su direktno izloženi Sunčevom zračenju u odnosu na temperaturu zraka može biti i 15-18 stupnjeva, dok zasjenjeni dijelovi imaju oko 8. Do ovih razlika dolazi ne samo zbog temperature zraka već i zbog intenziteta Sunčevog zračenja, brzine vjetra, intenziteta transpiracije, vlažnosti zraka, veličine ploda…

Kako ovaj problem ublažiti ili eliminirati? Na prvom mjestu kvalitetna primjena agrotehničkih mjera koje podrazumijevaju dobru ishranu, navodnjavanje i mjere borbe protiv biljnih bolesti i štetnika. Sve ovo dovodi do dobre lisne mase koja pravi zaštitu od direktnog zračenja.

U budućnosti se mogu očekivati veći proizvodni gubici

Također, postavljanje protugradnih mreža kojima je osnovna funkcija zaštita od tuče, a posredna je zasjena koja predstavlja benefit u smanjenju rizika od pojave ožegotina.

Kod sadnje poželjno je da nam je pravac redova sjever jug…. Realno gledano, štete koje nastaju kao posljedica oštećenja plodova od ožegotina se mjere milionskim iznosima.

Zbog globalnog zagrijavanja i povećanja vrijednosti UV zračenja u budućnosti se mogu očekivati i veći proizvodni gubici.

Autor: Boban Marković, Savjetodavna RS

Izvor: agroklub.ba

Pronađite još korisnih savjeta klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.