Bosanskohercegovačke džamije predstavljaju važne historijske spomenike i spektar arhitekture i kulture perioda u kojem su građene.

Uporedo sa vjerskim i tradicionalnim društvenim značajem, brojne džamije širom Bosne i Hercegovine predstavljaju i objekte koji se svojom ljepotom i specifičnošću nameću kao svojevrsne razglednice i simboli gradova, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosanskohercegovačke džamije predstavljaju važne historijske spomenike i spektar arhitekture i kulture perioda u kojem su građene.

Pažnju turista privlače i one građene u osmanskom, kao i novije koje su građene u modernim stilovima koji su zastupljeni u različitim dijelovima islamskog svijeta.

Najznačajnije džamije

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu jedna je od najznačajnijih džamija i sakralnih objekata u BiH, a pod pokroviteljstvom Gazi Husrev-bega ju je u prvoj polovici 16.stoljeća izgradio mimar, odnosno arhitekt Ajem Ali.

Riječ je o džamiji je simbol Baščaršije i jedna od najvećih atrakcija za turiste u Sarajevu.

Ljepotom bez daha ostavljaju i Careva džamija, koja je prva izgrađena u Sarajevu, Alipašina džamija, kao i druge džamije u starim bistričkim i vratničkim mahalama.

Ferhadija džamija simbol je grada Banja Luke koji je srušen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1993.godine, ali je ponovo izgrađena i ponosno svjedoči i prkosi.

Jedina džamija s pet munara u Bosni i Hercegovini je ljepotica u Kula Gradu u Zvorniku koju je izgradila porodica Tučić.

Kušlat džamija je mali sakralni objekt utkan na litici iznad magistralnog puta koji spaja Sarajevo i Zvornik. Prvobitno su je izgradili osmanski vojnici, a obnovljena je nakon rušenja tokom agresije.

Od starih džamija iz osmanskog perioda ljepotom se izdvajaju još mnoge širom BiH, uključujući Karadžozbegovu Džamiju u Mostaru, travničke i fočanske Aladže, Šišman Ibrahim-pašinu džamiju u Počitelju, bihačka Fethija i Atik Behram-pašina džamija u Tuzli.

Od džamija koje su izgrađene u protekle dvije decenije pažnju turista u sarajevu posebno privlače Malezijska džamija, Kuvajtska džamija, nova džamija na Ciglanama i Istiklal džamija na Otoci.

Nova džamija “Vali Recep Yazicioglu” u Maglaju.

maglaj

Fethija džamija Bihać

bihać

Oraš Planje (Tešanj)- Nova džamija

tešanj

Ferhadija džamija Banjaluka

Ferhadija

Nova džamija u Goraždu- Kayseri camii

goražde

Categories: Ostalo

armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.