Neželjeni efekti đumbira

Đumbir se koristi više od 5000 godina za kuhanje i kao lijek u mnogim azijskim zemljama zbog potentnih prednosti. To je trenutno jedna od najčešće korištenih biljaka u svijetu. Prema ayurvedskoj tradiciji, đumbir se smatra najviše “satvičnim” začinom i jednom od najbitnijih biljaka. Smatra se da je Katu-Rasam (ima gorak ukus), Ušna-veery (vruću potenciju), Vata-Kapha-la-prabhave (posjeduje efekte ispravljanja na zrak i sluz), pod-vipaka (oštar nakon-efekta), Laghu-snigdha- gunam (blagih i masnih sastojaka) i vrijedan kao i lijek za suzbijanje ‘Kapha Vata’ poremećaja.

[umetnime]

Đumbir se zove Vishava-bheshaj (univerzalni lijek) i Maha-aušadi (lijek širokog spektra). Koncept metaboličke i probavne vatre (agni) je vrlo središnji prema Ayurvedi. Ako se hrana pravilno preradi i vari, neće stvoriti toksine u tijelu, poznatije kao Ama. Čak i ako se Ama stvori, može se uništiti “Agni”-jem, koji se može dobiti od đumbira na medicinski način. Ayurveda smatra da je đumbir opora biljka, njegova doza nema jaku, koncentriranu nadražujuću oporost od čilija, ali je dovoljna da probudi krvne sudove. Čak, u tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir je poznat po njegovoj upotrebi u uklanjanju toksina. On se koristi kao antidot za trovanje hranom, drogama ili drugim biljem.


Ali, može li ova biljka imati snažne kontra efekate? Odgovor je da, u stvari, travari savjetuju da se ne uzima više od 4 grama đumbira u jednom danu. Ako se đumbir uzima u velikim količinama, može dovesti do žgaravice, plinova, nadutosti, mučnine ili problema u stomaku, jer mu se pojačava  djelovanje heterogenim mehanizmima. To može povećati rizik od krvarenja ili eventualno pojačati efekte terapije, pogotovo kada se uzme u obliku praha.

 

Izvor:curejoy


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.