Koje kulture možete posijati u junu? Ako Vam je ostalo još prostora u bašti za ove kulture nije kasno i sijanje u junu je moguće

Ukoliko se u vašoj bašti oslobodila neka lijeha nakon branja graška, salate ili spanaća, ili je ostalo još slobodnog prostora u uglovima i uz samu ogradu, onda je sada odlična prilika za sijanje u junu. Mi vam predlažemo šta sve možete saditi u junu mesecu.
Za koju god biljku da se odlučite, važno je da posebnu pažnju obratite na njeno zalijevanje, jer ljeti u našim krajevima nema mnogo kiše, a temperature mogu da budu baš visoke.
Mreža za zasjenu može biti od neprocenjive važnosti i u današnje vrijeme je neophodna. Malčiranje slamom ili piljevinom je važno jer čuva vlagu i štiti od korova. Zalijevanje sistemima kap po kap je najprikladnije, jednostavno se montira i štedi vodu.

Sijanje u junu boranije


Boranije, a posebno njene niske sorte, poznate kao čučavke, ne zahtijevaju pritku. Po pravilu imaju kraći period uzgoja, pa tako od sjetve do prvog branja prođe od 45 do 60 dana.
Posijte je gušće u kućice sa razmakom 40×40 cm sa 7 ili 8 zrna. Tako će biljke biti bliže jedna drugoj i sačuvaće hladovinu i svu potrebnu vlagu. Ako boraniju redovno i pravilno zalivate, možete je brati već od oktobra, kada je i vrijeme da se ostavlja zimnica.
Keleraba
Bijele, crvene ili žute, kelerabe su kupusnjače koje su odlične za gajenje u ljetnjim mjesecima, pogotovo ako u bašti imate mjesta u nekom sjenovitijem dijelu. Od sjetve do branja trebalo bi da prođe oko dva mjeseca.
Može se posijati direktno sjetvom sjemena u lijehu i kasnije razrediti, a može se posijati i sjeme u posudu da bi se dobio rasad, kao i za kupus. Tako se može rasaditi pojedinačno ili se mogu popuniti praznine u vrtu. Ako je ne zalijevate dovoljno, neće da naraste velika, biće ljutkasta, a ponekad i tvrda.

Sijanje u junu paradajza


Sijanje u junu je moguće i za paradajz. On se može sijati direktnom sjetvom u kućice u bašti. Ljetnja sjetva paradajza industrijalca je veoma zahvalna i uvijek uspješna. Na taj način možemo dobiti obilan rod krajem augusta, ali i mogućnost da ostavimo paradajz za zimnicu.
Preporuka za ljetnju sjetvu paradajza su sorte: narvik, heinz, SP109, lova, roker i slične. Ne mora se postavljati kolje, ali ga treba malčirati i održavati bez korova.
Kupus
Bilo koji tip kupusa: bijeli, crveni, kineski kupus, kelj, prokelj, karfiol ili brokoli odličan je izbor za gajenje tokom ljeta. Odaberite sorte kasnijeg tipa. Preporuka je da ga prvo posijete da biste dobili rasad. Od sjetve do rasađivanja potrebno je da prođe oko 20 dana.
Kupus traži dosta prostora, skoro oko 4 biljke po kvadratnom metru. Ova biljka zahtjeva i dobro zalijevanje u početku razvoja. Bere se tek na jesen, ali se može ubirati tokom cijele zime.
Za kiseljenje preporučuje se srpski melez tankih listova i čvrste glavice, ili futoški, bijeli mekši, koji se lako kiseli i dugo opstaje ukiseljen u kaci.

Zelena salata


Salate tipa kristal, lola i romano pogodne su za ljetnju proizvodnju, naravno, uz obavezno i obilno zalivanje. Sjenoviti dio vrta pogodan je za gajenje ovog povrća, mada se on može smjestiti i između već posađenih biljaka koje su dovoljno narasle, kao što je paradajz, bamije, boranija visoka, praziluk i druge.
Sije se direktno iz sjemena, pa se tek onda razređuje, jer se rasad teže prima zbog vrelog sunca, čak i ukoliko ga zalijevate u velikim količinama. Koristite mreže za zasjenu i večernje orošavanje. Salatu možete sijati gusto, a možete je i rezati makazama.
Kukuruz šećerac
Kukuruz šećerac zahtijeva svjetlo mjesto, sa bogatom i dobrom zemljom, uz obilno zalijevanje. Potrebno je da prođe oko 80 do 100 dana od sjetve do branja mladog klipa. Sije se direktno, ali se veoma uspješno može sijati i u male saksije.


Možemo redovno na dvije nedjelje sijati rasad u desetak ili dvadeset saksija po dve ili tri sjmenke i tako tokom cijelog ljeta uživati u mladom kukuruzu šećercu. Pogodan je za zamrzavanje u klipu ili očišćenom zrnu.

Izvor: agromedia.rs

Još savjeta pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.