Sigurno i vi u svojoj bašti, ili na terasi, imate par omiljenih biljaka koje bi zbog njihove toksičnosti trebalo što prije odstraniti. Posebno ako imate malu djecu i kućne ljubimce, jer često ne možete u potpunosti da kontrolišete njihovo kretanje. Može se dogoditi da iz radoznalosti probaju određenu biljku, što može da bude veoma opasno. Simptomi trovanja ovim biljkama su razni i nisu nimalo bezazleni. Donosimo vam pregled najčešćih otrovnih biljaka koje možda i vi imate.

[umetnime]

Rododendron

Ova predivna biljka je savršen ukras za vaše dvorište. Budite jako oprezni, jer konzumacijom cvijeta, stabljike ili lista ove biljke može doći do opasnog trovanja. Glavni simptomi trovanja su bol u stomaku, poteškoće u disanju, paraliza, koma pa čak i smrt.
Rhododendron
Olijander

Olijander cvijeta u bijeloj, roze i crvenoj boji. Veoma je lijep i djeca ga često beru. Međutim, dovoljan je samo jedan list da bi se djete otrovalo. Simptomi trovanja uključuju drhtavicu, usporene otkucaje srca i pospanost.
oleander_flowers_leaves
Kukuta

Ovo cvijeće se može pojaviti u vašoj bašti u obliku korova. Ukoliko imate kućne ljubimce, obavezno ga uništite. Otrov iz kukute miriše na mrkvu i privlači ljubimce. Ako se pojede, direktno napada nervni sistem. Takođe može, kako kod životinja tako i kod ljudi, izazvati padavicu pa čak i smrt.
Conium-Kukuta-Wikipedia-Bff
Žuti narcis

Kod žutog narcisa najotrovniji dio predstavlja njegova lukovica. Iako predivno izgleda, razmislite dva puta prije nego ga posadite. Ukoliko posumnjate da ga je vaš ljubimac pojeo, odmah ga odvedite kod veterinara. Simptomi koji se javljaju nakon konzumacije žutog narcisa su dijareja, povraćanje, drhtanje, grčevi i aritmija.
Yellow_daffodils_-_floriade_canberra
Engleska tisa

Kod ove biljke najotrovnije je sjeme. Međutim, ništa manje nisu otrovni ni ostali dijelovi. Alkaloidi koji se nalaze u tisi mogu da izazovu grčeve, paralizu, a u najgorem slučaju čak i prestanak rada srca.
Tisa_na_medvednici
Hortenzija

Ovo predivno cvijeće sadrži veoma opasan otrov, cijanid. Ali nemojte baš mnogo da se brinete. Ljudi i životinje bi trebalo da pojedu “ogromnu” količinu ovog cvijeća da bi im ono naškodilo. Ipak, ne treba rizikovati.
Разноцветные гортензии в японском саду
Filadendron

Biljni sok koji filadendron sadrži može iritirati kožu i usnu duplju. Može doći do otežanog disanja, oticanja grla i stomačnih problema. Iako su neke opasnije reakcije veoma rijetke, dobro bi bilo da ovu kućnu biljku ipak ne držite u svom domu, ukoliko imate malu djecu i kućne ljubimce.
filadendron
Izvor: minimagazin,info
Foto: slikbotanicalksnw.com/en.vikipedia.org/farmerforum.fu/forum.krstarica


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.