Kozmetički proizvodi poput sapuna, šampona, krema za lice, regeneratora i općenito proizvoda za njegu tijela sadrže velike količine različitih kemikalija koje snažno utječu na naš organizam. Sastojci u kozmetičkim proizvodima poput parabena, ftalata i parafina povezani su s mnogim bolesnim stanjima organizma. U nastavku pročitajte što se događa našem tijelu kada prestanemo koristiti štetnu kozmetiku. U nastavku pročitajte kojih 5 kozmetičkih proizvoda nije preporučljivo posuđivati

Većina proizvoda na policama trgovačkih centara ili drogerija u svome sastavu sadrži barem jednu štetnu tvar koja ometa normalan rad našeg organizma, a sve se više pojedinaca okreće ka zdravijem načinu života uz prirodnu kozmetiku.

Tvari poput konzervansa, ugušćivača, parabena, mirisa, sastojaka za pjenjenje i ostalih, redovito se koriste u kozmetičkim formulacijama. Nažalost, ako proizvod nije naglašeno prirodnog porijekla, iste tvari su sintetički proizvedene i mogu uzrokovati brojne negativne posljedice na zdravlje.

Ukoliko niste upoznati s porijeklom i svrhom sastojaka koji se nalaze na poleđini vaših proizvoda, preporučujemo da pročitate ili preuzmete naš Vodič kroz sastojke u kozmetici, kako biste lakše razumijevali što nanosite na svoju kožu.

5 kozmetičkih proizvoda nije preporučljivo posuđivati

Maskara

Na kapcima i trepavicama se gomilaju bakterije, i tada maskara može biti odličan upijač virusa i bakterija, koje mogu uzrokovati upalu oka ili rožnjače.

Labelo ili sjaj za usne

Posuđivanjem labela ili sjaja za usne dovodite sami sebe u opasnost, da dobijete infekciju ili herpes. Isto vrijedi i za ruž za usne

Kreme u posudama


Da bi ih koristili, u njih uranjamo prste i samim tim unosimo bakterije, opasne za razne vrste infekcija.

Spužvice za šminku

Na spužvicama za šminku kao što su spužve za pudere ili rumenila skuplja se najviše bakterija i virusa, što dovodi do opasnosti od raznih bakterijskih infekcija. Ukoliko spužvice kvasite vodom, opasnost za pojavu bakterija je veća, a samim tim i potencijalni rizik za pojavu gljivičnih infekcija ili lišajeva na licu.

Pinceta za obrve

Također, korištenjem nečije pancete za čupanje obrva, javlja se opasnost od bakterijskih infekcija. Čupanje dlačica pincetom može izazvati mikrokrvarenje, koje može kontaminirati pincetu i zaraziti neku drugu osobu koja je koristi nakon toga.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.