U Sarajevu, kao i cijeloj Bosni i Hercegovini, još uvijek postoje i rade antikvarnice, dućani u kojima možete naći predmete iz svakodnevne upotrebe, a koji su svjedoci kako su se u nekim prošlim vremenima, cijenili kvalitet i ljepota izrade. Tako se na Baščaršiji, na adresi Abadžiluk 2, može posjetiti jedna od preostalih antikvarnica „Antique“(op.a. Antika), u koju smo i sami zavirili.

[umetnime]

Nakon što uđete u antikvarnicu, odmah stječete dojam da se nalazite u nekim prošlim vremenima. Ljubazni domaćin, naglašava da ne voli internet, niti reklamiranje, kao ni fotografisanje, ali da slobodno možemo fotografisati sve što se nalazi u njegovom dućanu. Pitamo ga zašto se odlučio da baš otvori antikvarnicu i odmah dobijamo odgovor da je „ostvario svoj stari san i radi nešto što voli srcem i dušom“.

U antikvarnici Antique se mogu naći ručno rađeni antikviteti kao i kolekcionarski predmeti. „Najmlađi predmet“ u radnji je star oko 80 godina, a svi ostali su još stariji. Vlasnik radi i restauraciju predmeta po želji ili narudžbi kupaca.

2016-08-15-11-01-27  2016-08-15-11-02-15

Tko želi može pogledati starinske fotoaparate ,sjesti u starinske fotelje, pogledati telefone, ručno rađene vaze, stalke za vino, porculanske servise i još mnogo toga. Ovdje se nalaze predmeti za svačiji džep i ukus. I cijene variraju, pa tako možete kupiti predmete od nekoliko maraka do nekoliko tisuća maraka. Predmeti su većinom ručne izrade, ali u dobrom stanju i sačuvani. Vlasnik ih nabavlja iz cijeloga svijeta i na razne načine.

Kako Zakon o antikvitetima kaže, antikvitetom se smatra predmet stariji od 100 godina u momentu kada se njegova vrijednost razmatra. A ostali predmeti, odnosno oni „mlađi“ od 100 godina, smatraju se kolekcionarskim predmetima. Da biste odredili vrijednost antikviteta, koristi se kratica RADAR, u prijevodu REPAS-rijetkost, antika, autentičnost, očuvanost. Vrijednost nekog antikviteta se najbolje može odrediti po njegovoj rijetkosti, odnosno činjenici koliko je takvih originala proizvedeno, u kojoj boji, koje serije, i kojeg oblika.

Svi predmeti, koje smo vidjeli izložene u antikvarnici Antique, su na svoj način autentični i rijetki, i načas su nas zaista vratili u neka davno prošla vremena.

 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.