Ajvar je zimnica o čijem receptu se može dan noć raspravljati. Koji su to savjeti za bolji ajvar? Da li ih primjenjujete?  

Svako ima tajnu koje je sastojke najbolje izostaviti, a koje dodati. Tako neko koristi suncekrotovo, a neko maslinovo ulje. Neko dodaje bijeli luk, a neko ocat. No bez obzira na sastojke okus najviše ovisi o tome hoće li napraviti neku od najčešćih pogreški.

Prije nego što počnemo da Vas upozorimo pravljenje ajvara je odličan test na kojem možete saznati koliko ustvari strpljenja imate. To je zimnica u kojoj uživamo, ali guljenje, cijeđenje, pečenje i miješanje oduzima mnogo vremena.

U nastavku su savjeti za bolji ajvar. 

Koji je omjer paprika i patlidžana?

Većina ljudi pravi grešku u omjeru. Dakle, kada je riječ o povrću i ako ne koristite samo paprike idealan omjer je 3 kilograma paprike i 1 kilogram patlidžana. 

Koja je preporučena debljina paprike?

Za ajvare je bolje koristiti deblje paprike. Sam kvalitet ovisi o samoj debljini. Najbolja paprika je ona koja je fina na oko, zrela i debela. Savjetujemo da pri kupovini zamolite trgovca da Vam presječe na pola da vidite debljinu.

Da li ima razlike između kuhanja i pečenje

Fina aroma ajvara se ne može dobiti kuhanjem paprika. Za nju je potreban prirodno drvo, ugalj i roštilj. Pečenje paprike na roštilju je najbitniji korak za kvalitetan ajvar. . 

Kada je paprika pečena?

Nakon što se operu paprike i patilžanje kreće pečenje na roštilju uz povremeno okretanje. Da je paprika gotova prepoznat ćete onda kada se kožica počne odvajati. Dakle, nije dovoljno da samo potamni paprika nego da se ispeče, ali da ne zagori. 

Koliko dugo treba cijediti paprike? 

Cijeđenje papirka treba raditi namjanje 12 sati i to tako da oduljene paprike stavite u cjedilo i da tako prenoće. Isto važi i za patlidžan ukoliko želite bolji okus, a i kraće vrijeme kuhanja. 

Strpljivim mješanjem do kremastog ajvara

Kako bi ajvar postao kremast potrebno ga je strpljivo miješati, ali kako bi se bolje maza na hljeb. Smjesu oguljenog, ocijeđenog i samljevenog povrća najprije treba staviti u lonac dok tekućina ne ispari, a zatim dodati sol koja dodatno izvlači tekućinu.

Ulje se ulijeva na samom kraju, i to malo-pomalo. Dodaje se polako kako bi se smjesa dobro povezala, kao da radite majonezu.

Izbacite sjemenke

Očistite paprike i patlidžane od sjemenki da izbjegnete pikantnost. 

Ne solite previše

Sol je potrebno dodavati postepeno i svaki put kušati smjesu tako što će se izvaditi malo ajvara na tanjir da se ohladi i proba. Ukoliko ga probate vrućeg učinit će Vam se bezukusnim.

Sterilizirane staklenke

Za dugotrajnost ajvara potrebno je sterilizirate tegle. Ali pored toga za dugotrajnost uradite i ovaj trik. Obrišite rubove teglice alkoholnim ocatom.

Pustiti da se staklenke sam ohlade

Nakon što se staklenke zatvore steriliziranim orginalnim poklopcima potrebno je uraditi pasterizaciju na 100 Celzijevih stepeni u periodu od sat do sat i po. Nakon tog perioda isključite i pustite nek se sam tegle oglade. Spremite ih na mraćno i hladno mjesto i uživajte tokom zime.

Da li praktikujete ove savjete za bolji ajvar?

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.