Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se „zrna broje“, trebate kupiti rižu dugog zrna. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjenje, npr. za rižu u mlijeku. Prije kuhanja, rižu treba dobro isprati, par puta, a zatim je ostaviti potopljenu u hladnoj vodi 20-30 minuta. Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1:2,5. Dakle, na jednu šolju riže idu 2,5 šolje vode. Odgovarajuću količinu vode posolite i ostavite da prokuha, a nakon toga dodajte ocijeđenu rižu. Pričekajte da ponovo prokuha i onda smanjite vatru toliko da se riža lagano kuha. Držite je poklopljenu i bez miješanja kuhajte 15-20 minuta, osnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagoriti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će da ispari prije negi što se riža skuha pa će ostati tvrda, ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoriti. I to je ro, riža je kuhana, nije zagorila, nije sljepljena, nije kašasta. Ovo je osnovni postupak.
[umetnime]
Evo još par savjeta koji mogu biti korisni:
Može se dodati malo currya, da bi riža bila fino žućkasta.
Ako stavite malo maslaca biće sočnija.
Riža će se manje lijepiti ako je i nakon kuhanja isperemo mlakom vodom.
Kinezi rižu kuhaju tako što je prvo kratko proprže na kratkom ulju, posole, te podliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju dok riža ne upije svu tekućinu. Zatim je skinu sa vatre i neko vrijeme je drže poklopljenu.
[umetnime]
Želire li rižu koristiti kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a nudite li je kaoglavno jelo, tada je potrebno 100 grama
Izvoe: doznajemo.com
Foto: orijent-shop.com
0 Comments