Drvene palete danas su stekle široku distribuciju i popularnost. Najčešće se koriste za stavljanje različite robe, poput kutija, paketa ili vrećica, kao i druge robe koju treba istovariti ili utovariti. Ali ovo nije jedino područje primjene jakih i stabilnih drvenih paleta. Danas se koriste za stvaranje igrališta za djecu, izgradnju ograda i još mnogo toga. Kako uraditi mini projekat stolica i stol od paleta pogledajte u nastavku.

Vrlo često ljudi u svojoj ljetnoj kućici koriste drvene palete za razne zanate, uključujući i proizvodnju vrtnog namještaja. Palete mogu imati različite veličine, osim toga, stabilne su i jake. Oni mogu proizvoditi palete u posebnoj tvornici, ali neće biti teško sami napraviti drvenu paletu. Za izradu palete ne morate imati posebne vještine i materijale. Samo trebate pronaći ploče i šipke, čavle, pravi alat.

Još jedan zanimljiv projekt od paleta. Stol i stolice za terasu, koji bez imalo srama mogu poslužiti i u interijeru.

Svojim rukama možete jednostavno napraviti kauč, stolicu, ljuljačku na vikendici iz paleta. A mekani materijali mogu se kupiti ili šivati ​​samostalno. Tako ćete uz minimalne financijske i vremenske troškove izraditi udoban namještaj na kojem se možete opuštati navečer u vrtu ili samo sjediti između posla.

Sve što je potrebno je nekoliko paleta i odgovarajući alat kako bi se izradila stolica i stol od paleta.

Alat se može kvalifikovati u dvije skupine i to električni i mehanički alat.  Jedan od najvažnijih alata kad krećete u rad s paletama je željezni pajser koji ima dvojaku ulogu. Njime podupirete daske i izdižete ih od palete, a s drugim krajem čupate čavle. Probali smo mi to odraditi klasičnim čekićem i kliještima, ali smo brzo odustali jer se pokazalo da je to skoro pa nemoguće.

Obzirom da ima dosta rezanja, neophodne su vam pile i to kružna i ubodna ili pila lisičji rep. Za sve dugačke ravne rezove koristite kružnu pilu, a za kratke i eventuano krivudave rezove poslužite se ubodnom pilom. Za montažu su vam potrebne bušilica i električni izvijač i valjak za brušenje. Od ostalog alata tu je pribor za mjerenje i označavanje, dakle metar, olovka, a dobro dođe i kutnik kojeg posudite sa kružne pile… Možete još koristiti i ručne izvijače, kliješta, čekić, bat… I to je uglavnom sve što se tiče alata.

Nakon što ste rastavili palete, od dasaka složite kostur stolice kao što je prikazano na fotografijama. Preko kostura učvrstite odgovarajući broj dasaka kao sjedalo. Sve daske učvršćujete odgovarajućim vijcima za drvo.

Dimenzije ne navodimo jer je najjednostavnije da “prekopirate” dimenzije već postojeće stolice na kojoj inače sjedite i na kojoj vam je udobno.

Istim sistemom složite i stol. Najjednostavnije je da cijelu paletu postavite kao gornju, radnu ploču.

Nakon sastavljanja uz pomoć brusnog papira ili još lakše, električne brusilice, obradite površine i zatim polakirajte u željenu boju.

Na radnu površinu stola dodatno možete postaviti staklo izrezano na tačne dimenzije s glatko obrađenim rubovima. Pazite da staklo bude deblje kako se ne bi razbilo pri prvom ispadanju tanjura iz ruke ili nekog drugog predmeta.

Nakon sušenja, komplet stolica i stola spreman je za uživanciju!

Izvor: domacin.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.