Jedna od karakteristika jeseni je i zimnica. U Bosni i Hercegovini ali i regionu jedna od najpoznatijih salata koje se prave je ona od kiselog kupusa. Kiseli kupus je skoro pa tradicija.

Nebrojeno je recepata u kojima se može koristiti kiseli kupus, a uz to je zdrav i prepun vitamina C. Također, hrpa je recepata za kiseljenje kupusa, ali jedno im je zajedničko, kupus je reda, soli i zalijeva vodom. Ipak, najbitnija stvar koju početnici često ne znaju, a trebali bi, količina soli ne veže se za količinu kupusa nego za količinu vode.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma kupusa. Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim kućanstvima. Osim kupusa i soli, potrebna je i gušća pamična krpa te kamen ili tegla zapremije 1,5L.

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijeni i slagati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se uglavileodnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. Sol će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolirati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dolijevati po potrebi kako glavice kupusa ne bi bile izvan vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana.

N1info/domacin.ba/Maid Đelilović


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.