Drveće je ukras u svakom vrtu, kako malom, tako i u velikom. Izuzetno je važno pronaći ukrasno drveće koje odgovara obliku i poziciji Vašeg vrta. Drvo je dugovječna listopadna biljka koja može da živi od nekoliko decenija do nekoliko vijekova.

SADNJA DRVEĆA U VRTU

Odlučite se za mjesto gdje će drvo biti posađeno i nemojte ga više presađivati. Naravno, može se vršiti presađivanje, ali onda drvo miruje, ili jedno vreme boluje dok se ne prilagodi na novo mjesto. Zato dobro razmislite gdje bi mu bila idealna pozicija. Važno je da to mjesto ima dovoljno svjetlosti i da je zemljište dobro propusno (da dobro odvodi vodu). Rijetko koje drvo može da se sadi u sjenci drugih biljaka.

Tlo, gdje želite zasaditi drvo pripremite unaprijed. Dubina tla bi trebalo da bude od 40-80 cm, u zavisnosti od vrste koju sadimo. U rasadnicima u ponudi imate drveće u saksijama (kontejnerske sadnice) i drveće sa golim korjenom. Drveće sa golim korjenom možete saditi samo u vrijeme kada vegetacija miruje (od novembra do marta mjeseca), dok drveće u saksijama možete saditi tokom cijele godine. Ako je sadnica mlada, tj. stablo je tanko, onda ga privežite uz neki stup da ga vjetar ne bi oštetio ili slomio. To uradite veoma pažljivo, nemojte previše zatezati kanap. Takođe, ako živite u blizini šume, ili u okruženju gdje je mnogo životinja, zaštitite drvo sa žičanom mrežom, tako da životinje ne mogu prilaziti stablu, da ga ne bi oštetile.

Dvije do tri godine nakon sadnje drvo bi trebalo redovno i pažljivo zalivati, posebno u sušnom periodu.

VRSTE DRVEĆA – Kako odabrati idealnu vrstu za Vaš vrt?

Kada birate koje ćete drvo posaditi vodite računa da izabranu vrstu prilagodite klimatskim uslovima. Ne sadite vrstu koja će „možda“ da prezimi ako, na primjer, temperatura ne ide ispod  -15 stepeni. Zna se da će u našim uslovima, u uslovima kontinentalne klime, bar jedna od pet zima imati niže temperature, i onda sa sadnjom osjetljivih biljaka niste ništa postigli. Odlučite se da li Vam je potrebno drvo koje će praviti hladovinu ili drvo koje će biti zanimljiv detalj u vrtu. Mi ćemo Vam predložiti neke vrste, koje su po nama najinteresantnije za sadnju.

UKRASNO DRVEĆE ZA HLAD

Kada dođu topli ljetnji dani onda čeznemo za „debelom“ hladovinom. Nju u prirodi može napraviti jedino lijepa i velika krošnja nekog drveta.

– Žalosni brijest

Drvo koje ima povijene grane i kada ga režemo od dole, on dobija izgled kišobrana. Dostiže visinu do 4 m, a i širina krošnje mu je približno tolika. Ovo je idealno drvo ispod kojeg možete postaviti baštensku garnituru i uživati u toku ljeta.

– Crvenolisna šljiva

Dekorativna je zbog svoje crvene boje listova i cvijeta koji se pojavljuje već u martu mjesecu. Visina dostiže i do 7-8 m, a širina krošnje je 5 m. Izuzetno je otporna na mraz i na niske temperature.

 Tulipanovac

 Visina drveta je i do 10 m, a širina 5 m. Listovi su krupni i sjajni. Najljepši ukras ovog drveta je njegov cvijet žute boje koji podsjeća na lalu, otuda i naziv „lalino drvo“.

 Crvenolisna trešnja

Dekorativna zbog svoje crvene boje lista tokom cijele godine. Krajem aprila mjeseca cvjeta roze cvjetovima . Visina je do 4 m, a širina krošnje ide i do 5 m.

 Judino drvo (Cercis siliquastrum)

Drvo sa zanimljivim listovima srcolikog oblika. Cvjeta ljubičastim cvjetovima u rano proljeće, pa je  u to vreme izuzetno dekorativno. Cvijet izbija čak i iz debla, tako da je biljka potpuno prekrivena ovom divnom bojom. Može se formirati i kao žbun.

NISKE VRSTE UKRASNOG DRVEĆA

Ako imate maleno dvorište nemojte misliti da morate biti uskraćeni za drveće u njemu. Postoje i niske, ili patuljaste vrste koje spadaju pod ukrasno drveće koje će svojim lišćem, oblikom ili cvijetom Vaš vrt učiniti zanimljivijim, Vašem dvorištu dati privatnost, a neće smetati drugim biljnim vrstama. Ono će biti samo mali detalj, ali detalj koji neće nikome da promakne.

– Crveni javor (Acer palmatum) kao ukrasno drveće

Izuzetno cijenjen kod vrtlara zbog svog egzotičnog lišća. Možete ga uzgajati u vrtu, ali i u dovoljno velikoj saksiji. Prilikom sadnje obratite pažnju na mjesto gdje ga sadite. Mlade biljke ne podnose  jako sunce, pa je najbolje da ga smestite u polusjenku. Redovno ga zalivajte, a dok je biljka mlada zaštitite je od mraza. Ako primjetite da lišće dobija pjege, ili se suši i gubi svoj sjaj, znajte da je to od posljedica jakog sunca.

 Caragana „Walker“ kao ukrasno drveće

Drvo koje ima povijene grane i cvjeta žutim cvjetovima krajem proljeća. List je specifičan, i podsjeća na iglice.

 Žalosna vrba (Salix carpea pendula)

Kalemljena vrbica, drvo žalosne forme. U rano proleće na povijenim granama pojavljuju se takozvane „mace“ koje predstavljaju prvi znak buđenja prirode i početak proljeća.

UKRASNO DRVEĆE  KUGLASTE FORME

Ukrasno kuglasto ili loptasto drveće može se lijepo uklopiti u svakom vrtu ili parku kao pojedinačno drvo ili drvored. Zajednički naziv KUGLASTO odnosi se na karakteristični okrugli oblik krošnje i ispravnog debla. Neke vrste i cvjetaju, pa je taj cvijet i dodatni ukras tokom godine.

– Loptasti javor (Acer platanoides „Globosum“) kao ukrasno drveće

Drvo pravilnog loptastog oblika. Raste do 5 m. Veoma atraktivna vrsta za drvored ispred kuće. Nije potrebno orezivanje.

– Okrugli jasen (Fraxinus Globosa)

Drvo koje dobro podnosi naše klimatske uslove i voli sunčane pozicije. Pogodan je za manje vrtove kao detalj na travnjaku, za reprezentativne ulaze i slično.

– Okrugli bagrem (Robinia „Umbraculifera“)

Izuzetno lijep detalj u svakom vrtu. Raste do 4 m. Prvih nekoliko godina u jesen ga orezujemo da mjesto kalema ojača.

– Robinia hispida kao ukrasno drveće

Bagrem koji cvjeta roze cvjetovima od maja do avgusta mjeseca. Neko ovo drvo zove i crveni bagrem. Ima loptastu krošnju, ali krošnja nije kompaktna kao kod prethodnih vrsta drveća

ODABRALI STE VRSTU I ŠTA ĆETE DALJE?

Potrebno je da posadite više stabala, odnosno želite više vrsta drveća, birajte pažljivo i kombinujte kako bi trebalo po nekim nepisanim pravilima. Nemojte previše šarati. Na primjer, ako želite da u jedan ugao stavite tri stabla, gledajte da to budu dva stabla kuglaste forme (jedna vrsta) i ispred njih jedno stablo žalosne forme. Ili obrnuto, u pozadinu jedno stablo kuglaste forme, a ispred dva stabla  žalosne forme (ista vrsta), itd.

Ako sadite drvored ispred kuće onda odaberite jednu vrstu. Vodite računa i o krajnjim dimenzijama drveća, pa prema tome odredite rastojanje između drveća pre sadnje. Nije dobro da krošnje nakon 5 ili 6 godina ulaze jedna u drugu.

Nadam se da smo Vam uspjeli pomoći, ukoliko ste bili u nedoumici, šta da posadite. Pazite da ne pogriješite, jer drvo će biti centralna figura u Vašem vrtu. Naravno, prilagodite ga obliku i stilu Vašeg vrta. Na njemu ćete videti promjene godišnjih doba, jer svaka vrsta, od proljeća do zime, se menja. Neke vrste mijenjaju boju lista, neke cvjetaju tokom godine, a svaka vrsta raste, povečava svoju krošnju i jača svoje stablo. Nijedan lijepo uređen vrt nije kompletan bez ove vrste biljaka.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.