Namještaj od paleta ne izlazi iz mode. Zašto i bi kada se radi o jeftinom i jednostavnom, ali atraktivnom načinu uređenja. Palete su zahvalno rješenje za svaki džep, prirodan su materijal, u prostoriju unose toplu atmosferu, uređenje interijera, ali i eskterijera mogu estetski podići na jedan sasvim novi nivo. Napravite sebi pod od paleta!

Mogućnosti izrade namještaja od drvenih paleta su brojne, a mi ćemo se ovom prigodom upustiti u izradu poda od paleta.

Pod od paleta u interijeru

Recikliranje je in! Zaboravite skupe podove i plaćanje majstora. Imate li vremena i volje s paletama možete dobiti savršen pod, a što je još važnije – osjećaj da se to sami napravili bit će neprocjenjiv.

Što vam je potrebno?

Za izradu poda od paleta trebat će vam drvene daske od paleta u različitim veličinama (primjerice, pet, osam, deset, dvanaest centimetara širine), ljepilo za parket, lak za drvo ili vosak i razrjeđivač. Naravno, količina materijala ovisi o veličini prostorije u kojoj postavljate pod. Palete možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama za građevinski materijal ili nekom od trgovačkih centara.

Nakon što nabavite palete s njihove gornje strane skinite daske i odaberite one s najmanje oštećenja. Slijedi njihovo postavljanje i tu imate potpunu slobodu. Redoslijed slaganja možete napraviti kako god želite, na primjer, može slagati red dasaka od pet centimetara širine, zatim nekoliko redova od osam centimetara širine, jedan red od deset… Napravite svoju šablonu postavljanja!

Prije nego što krenete s postavljanjem treba dobro očistiti podlogu. Ona može biti betonska, drvena, ali paletama možete čak prekriti i stare ili neugledne keramičke pločice. Važno je samo da podloga nije oštećena.

Za postavljanje paleta najprije treba nanijeti ljepilo, no radi li se o postavljanju na stari drveni pod tada jednostavno možete zakucati daske na stari pod. Nakon postavljanja paleta preko svake daske treba dobro proći s razrjeđivačem. Nanesite ga na krpu i dobro očistite prljavštinu. Slijedi nanošenje voska ili laka za drvo koji će podu dati zaštitu i dodatan sjaj. Vaš pod je gotov!

Pod od paleta u eksterijeru

Želite li da vaše dvorište, vrt ili cvjetnjak odiše originalnošću i mami poglede susjeda predlažemo izradu poda od paleta.

Palete su idealne za izradu vrtne staze gdje ih možete iskoristiti cijele, ili skinuti daske i posložiti ih na željenom mjestu. Trebat će vam alat poput čekića, čavala, brusnog papira za izglađivanje oštrih rubova… Puteljak od paleta ne samo da će biti lijep i šarmantan, već i funkcionalan.
Palete postavljene na zemlju u vrtu mogu poslužiti i za sadnju cvijeća.

Plesni podij

Planirate organizirati svadbu, rođendan ili neku drugu svečanost u vlastitom dvorištu, zamislili ste podij za plesanje, no ne znate kako ga napraviti?

Rješenje za vaše muke je pod od paleta. Pokušajte nabaviti što više paleta, zatim će vam trebati šperploča, vijci, bušilica ili odvijač, te pila.

Donosimo 4 jednostavna koraka za izradu:
1. Najprije odredite veličinu podija i tako postavite palete
2. Na površinu paleta postavite šperploču
3. Izrežite šperploču na odgovarajuću veličinu
4. Šperploču vijcima pričvrstite na palete

Postupak je gotov, treba vam još samo glazba i fešta može početi!

Izvor: webgradnja.hr

Pronađite još korisnih savjeta klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.