Neizbježan detalj današnjice, koji gotovo svako želi imati u svom vrtu, jeste vodena površina. Postoje mnogi novi trendovi u uređivanju vrtova, dodaju se svakojaki elementi, kombinuju se različiti stilovi, praktično spaja se i nespojivo. Vodeni detalj je nešto što ne može pokvariti izgled već postojećeg vrta. On ga može samo upotpuniti i dati mu posebnu draž. Zato zavrnite rukave i uredite vrt vodenim površinama!

Kolika će velika biti ta vodena površina zavisi od veličine dvorišta, od kućnog budžeta koji se može izdvojiti za ovaj detalj (što veća površina, to su veći finansijski izdaci) i od toga šta zapravo želimo. Neko će napraviti malu i plitku baricu ili jezerce.

fontana2

Neko će poželjeti mali vodopad u svom vrtu.

fontana3

Ili zidanu fontanu.

fontana4

Za bilo šta da se odlučite nećete pogriješiti. Fontana i vodopad iziskuju više novca i više uloženog rada da se naprave, a baricu ili jezerce možete napraviti i sami sa malo truda, kreativnosti i mašte. Vodite računa i o tome koliko vremena imate da posvetite uređivanju i održavanju ovog dijela dvorišta.

fontana5

Uredite vrt vodenim površinama i kako izabrati mjesto za vodenu površinu?

To je najvažniji detalj o kom morate voditi računa, gdje ćete „smjestiti“ vodenu površinu. To nikako ne smije biti ispod nekog drveta koje pravi hlad ili visokog šiblja. Opalo lišće tih biljaka taložilo bi se u vodi i samim tim je prljalo. Pošto i biljke i ribice traže dosta sunca i direktne svjetlosti, idealno mjesto će biti baš takvo.

BILJKE KOJE SE SADE U JEZERU I OKO NJEGA

Vodene biljke su neizostavni dio koji daje lepotu jezercu. Uljepšavaju prostor u vodi i prostor oko vodene površine. One će pokriti minimum 1/3 celokupne površine i mogu biti potopljene ili plutajuće. Koje ćete biljke izabrati stvar je ličnog ukusa. Postoje biljne vrste koje daju više kiseonika od drugih, postoje biljke koje daju miris, a one treće su jednom riječju samo „lijepe“ (nemaju nikakvu drugu funkciju, a ipak se najčešće opredjeljujemo za njih).

fontana6

Oko jezera se sade barske trske i razne ukrasne trave koje čine da taj prostor izgleda što prirodnije.

fontana7

Ribice će doprinijeti da se uspostavi ravnoteža između biljnog i životinjskog svijeta. Najljepše su ribice crvene boje, jer se vide ispod površine vode. Odaberite vrstu koja može opstati u klimatskim uslovima gdje živite. Ako planirate imati ribice onda jezerce mora biti dublje (od 60 cm, pa na više).

PODLOGA ZA BAŠTENSKO JEZERCE

Kao podloga se najčešće koristi folija za jezera, mada i obična plastična kada može biti odlično rješenje kada se ukopa u zemlju. Bitno je da se dobro zamaskira, da se ne može na „prvi pogled“ vidjeti da je riječ o običnoj kadi. Betonaža sa posebnim betonom koji ne propušta vodu je trajno rješenje, ali je potrebna veća investicija u samom startu. Folija mora biti minimalne debljine od 0,5 mm. Ne kupujte obične tanke folije, jer će se brzo pocijepati i onda niste ništa napravili.

Iskoristite ove dane i isplanirajte kako bi vaše jezero, barica, fontana ili mali vodopad trebalo da izgleda. Napravite nacrt, vidite šta je sve potrebno da se ideja realizuje. Pripremite ono što možete već sada i olakšajte sebi posao. Kada sve osmislite počnite sa radom i za kratak vremenski period uredite vrt vodenim površinama u kojim ćete uživati tokom cijele sezone.

fontana8

Autor: Rasadnik Mihalek


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.