Lubenica je svakako poznato voće. Dok svi uživaju u konzumiranju ovog slatkog voća (zapravo povrća), uglavnom svi izbacuju sićušne sjemenke lubenice ne znajući kolike zdravstvene  prednosti  se nalaze u njima. Sjeme lubenice sadrži masne kiseline, esencijalne proteine i mnogo minerala. Ovo sjeme je puno vitamina B kao tiamin, niacin, folijata i minerala kao što su magnezij, kalij, mangan, željezo, cink, fosfor i bakar. Osim toga, oni su veliki izvor kalorija, jer 100 grama sjemena lubenice nudi oko 600 grama kalorija.

Sjeme lubenice sadrži dijetalna vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, koja pomažu u slučaju crijevnih parazita, kao i u liječenju pacijenata oboljelih od hepatitisa i upale u organizmu.

Sjemenke sadrže citrulin supstancu koja djeluje kao antioksidans, promovira širenje krvnih sudova i imaju pozitivan učinak u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine i erektilne disfunkcije.

Sjemenke su zdravi sastojak koji je posebno koristan za liječenje bolesti bubrega i urinarnog trakta. Koristeći čaj od svježeg sjemena lubenice ukloniti ćete kamenje i pijesak u bubrezima.

Da se maksimalno iskoriste ljekovita svojstva sjemena lubenice, morate ih kuhati, samljeti ili ih ispeći.

Recept:

Uzmite 20-30 sjemenki lubenice, sameljite ih i kuhajte 15 minuta u 2 litre vode. Ta će količina biti dovoljna da se konzumira dva dana, a trebalo bi napraviti pauzu treći dan.

Ponavljajte postupak nekoliko sedmica, ali obavezno pauzirajte svaki treći dan.

Neke od zdravstvenih blagodati lubenice i sjemena lubenice su: štite kosu od opadanja, jačaju kosu, liječe svrbež vlasišta, pomažu kod liječenja akni, pomažu kod nestanka bora na koži, liječe mušku neplodnost, regulišu krvni pritisak i preventivno djeluju kod bolesti srca, bogat su izvor magnezijuma za poboljšanje cjelokupnog imuniteta,…itd.

Preporučujemo da pogledate još zanimljivih članaka klikom ovdje

Izvor: worldofhealth365


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.