Popularnost vertikalnih bašta počela je da raste od prije nekoliko godina, a već danas su u svijetu hortikulture postale prava moda, što ne čudi ako se zna da ove bašte možete imati praktično u svakoj prostoriji, od hodnika i kuhinje, do kupatila i spavaće sobe.

[umetnime]

Vertikalna bašta1

Idealno su rješenje i za dvorište, posebno ako nemate previše prostora na raspolaganju ili ako veći dio želite da ostavite za neke druge sadržaje. Dodatna prednost vertikalnih bašta je što ih uz kreativne ideje možete napraviti veoma lako i brzo, a mi vam predstavljamo samo nekoliko mogućih rješenja.

 

Vertikalne bašte od gajbica ili kutija

 

Stare ili nove gajbice i kutije mogu biti odlično rješenje za vertikalne bašte, a sve što je potrebno je da ih dobro očistite, prefarbate po potrebi i pronađete idealno mjesto za montiranje. Najčešće je to zid ili ograda, a da biste montirali svoje nove vertikalne bašte potrebno je izbušiti nekoliko rupa na odabranom mjestu i žicom ili ekserom (uz eventualnu upotrebu tiplova) pričvrstiti pripremljene gajbice.

 

Ukoliko želite nešto suptilniji način montoranja, možete koristiti i uobičajeni način na koji se slike kače na zid. Svi modeli vertikalnih bašta napravljenih od gajbica ili kutija mogu se montirati praktično na sve vrste površina, kao što su cigle, beton, drvo, metal, pa čak i na zid i ograde.

 

Da biste baštu učinili što kreativnijom, gajbice možete montirati u različitim pozicijama – vertikalno, horizontalno ili dijagonalno, čime ćete dobiti i vizuelno atraktivniji izgled.

Vertikalne bašta2

 

Vertikalne bašte od saksija

 

Drugo zanimljivo rješenje podrazumjeva upotrebu saksija, a postupak i način montiranja je potpuno isti kao u prethodnom slučaju. Razlika je jedino u tome što je prije montiranja potrebno napraviti drvenu konstrukciju od paleta i pričvrstiti je za odabranu površinu. Drvena konstrukcija će ujedno doprinijeti atraktivnijem izgledu vertikalne bašte, a treba voditi računa da boje budu dobro usklađene.

Vertikalne bašta3

 

Vertikalne bašte u kući

 

Za vertikalne bašte u kući potrebno je malo više truda i pažnje. Najpogodnije zidne konstrukcije uglavnom su police ili držači za saksije, koje je moguće samostalno napraviti, ali i kupiti ukoliko niste previše vješti ili raspoloženi za ručni rad.

Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru biljaka i najboljeg mjesta, jer loša selekcija može prouzrokovati više štete nego koristi. Stoga savjetujemo da birate biljke koje su najbolji prečišćivači vazduha u kući, jer je osnovni cilj da se obezbjedi svježina i čist vazduh u zatvorenom prostoru.

Vertikalne bašta4

Ako još uvijek niste obezbjedili svoj zeleni kutak u domu, odaberite neko od ponuđenih rješenja i uživajte u ovim “živim zidovima” koji imaju nevjerovatnu moć da prenesu pozitivno raspoloženje, naročito poslije hladne i sumorne zime.

 

Izvor:kucastil.rs

Foto: goodshomedesign.com / tasarimharikasi.net


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Cornelia · 12. Februara 2017. at 8:14

I similar to this blog its a master serenity ! Cheerful I discovered this on google. &#I8;022rrationally held truths may live further injurious than reasoned errors.” by Thomas Huxley.

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.