Kako bi vaš dom bio besprijekorno čist, vjerojatno barem ponekad koristite skupa sredstva koja mogu biti vrlo toksična. Odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga možete lako pripremiti sami kod kuće. Nakon ovog postupka, fuge (a i pločice) će izgledati kao nove!

Zub vremena i izloženost raznim utjecajima, ponajviše vlazi i toplini, nakon godina korištenja oštete i najkvalitetnije pločice. Najveću promjenu dožive fuge koje se nazale između njih. Možda zato novi trendovi i nalažu nepostojanje fuga ili minimalan razmak između pločica.

Vlaga, grijanje, pare od kuhanja, špricanje hrane prilikom priprave i kuhanja učine svoje. Dok pločice lako očistimo, s fugama to ide teže. Udubine između pločica vole mijenjati boju – pod utjecajem vlage pocrne od plijesni, kao i na onim dijelovima podnih pločica gdje više hodamo, dok smeđu boju poprime fuge na kuhinjskim zidovima. Ovakva ‘zatamnjenja’ odaju dojam neurednosti, a pored toga pati i estetika. Pogled na pločice i mrlje na fugama nije nimalo ugodan. 

Šta je potrebno za čišćenje fuga?

Za savršen trik za čišćenje fuga sve što vam treba je jedna bijela svijeća. Nakon što očistite pločice, uzmite svijeću i njom istrljajte fuge. Možete čak i djeci predložiti da to naprave iz zabave. Kao da crtaju kredom.

Kako to uspijeva? Svijeće su vodootporne i zbog toga se između pločica ne skuplja vlaga ni prljavština.

Možete to i sami da provjerite. Istrljajte svijećom bilo kakav komad tkanine. Polijte istrljani dio vodom, a zatim opipajte drugu stranu tkanine – biće potpuno suha.

oslobodjenje

Kakva mjesta opasna po zdravlje skriva vaša kupaonica?

Pukotine i ispucale pločice


Pukotine, otpali komadi pločica ili loše popravljene rupe mogu uzrokovati ulijevanje vode u šupljinu u zidu što može dovesti do razvoja plijesni ili pak propadanja zida. Isto tako, oštećeni dijelovi kade ili pak ispucale fuge između pločica mogu uzrokovati ozbiljnu štetu iza pločica. Popravak nastale štete koštat će pravo malo bogatstvo, ali što je još opasnije, može loše utjecati na i na zdravlje zbog udisanja zraka iz kupaonice. Plijesan proizvodi spore koje mogu izazvati alergijske reakcije koje mogu biti blage (svrbež očiju, curenje nosa, kašalj) ili pak teže (kožni osipi, pogoršanje astme). Stoga, kako biste se osigurali protiv plijesni, na vrijeme zamijenite napuknute pločice te popravite oštećene fuge.

Previše vlage


Nemojte dopustiti da se vlaga proširi te na kraju može uzrokovati širenje plijesni. Postoji više od 100 tisuća vrsta plijesni, a jedno od omiljenih mjesta su im upravo kupaonice. Svakako vodite računa o tome da dobro posušite površine na kojima se skuplja stajaća voda te osigurajte dobru ventilaciju u kupaonici. Nakon svakog tuširanja obavezno upalite ventilaciju ili otvorite prozor.

Kvalitetna ventilacija


Dobro provjerite je li postavljena ventilacija u kupaonici dobra te izbacuje li cirkulirajući zrak iz kuće ili ga pak nakuplja u potkrovlju. Naime, najbolji je izbor je ispušni ventilator koji iz doma čestice vlage uklanja u cijelosti. Naime, ako se vlaga usmjerava prema potkrovlju te se tamo taloži, vrlo lako bi se upravo ondje mogla razviti opasna plijesan.

Prejaka sredstva za čišćenje


Izbjegavajte korištenje sredstava za čišćenje koja sadrže amonijak i klor, i nikada ih nemojte miješati. Naime, ta vrsta sredstava za čišćenje iritira kožu, loše djeluje na pluća, a može izazvati čak i astmu. Izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti kožu. Radije sami napravite pastu od sode bikarbone i vodikova peroksida, nanesite na površinu, ostavite da odstoji pola sata te nakon toga očistite i dobro isperite.

Često zanemarena pipa


Svakako dezinficirajte pipe u kupaonici jer one sadrže cijeli niz virusa i bakterija, poput onih koje izazivaju gripu. Obrišite ih otopinom od tropostotnog vodikova peroksida ili pokušajte pak maramicama koje sadrže biljna ulja koja ubijaju bakterije i viruse.

Toksični tuš-zastor


Tuš-zastore od vinila zamijenite onim perivima od poliestera ili najlona. Vinil može sadržavati
ftalate, koji mogu biti opasni za reproduktivno zdravlje.

Klor u vodi


Velika količina klora za vrijeme tuširanja itekako može biti štetna za zdravlje. Za vrijeme dužeg tuširanja vrućom vodom udisanje isparavanja klora povećava rizik od kroničnog umora, astme, bronhitisa, problemima s mjehurom te karcinoma dojke. Ako sumnjate da vam je u stanu razina klora previsoka, instalirajte zaštitne filtere.

Jos savjeta pronađite klikom ovdje!

www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

5 recepata za sredstva za čišćenje sa korom od citrusnog voća - domacin.ba · 12. Oktobra 2021. at 9:04

[…] i grejpfruta. Procijedite. Tečnost uspite u bocu sa raspršivačem. Koristite sredstva za čišćenje sa korom od citrusnog voća za osvježenje prostorija u […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.