Treba li Vam ideja kako napraviti jeftinu i funkcionalnu šupu, a da pri tome imate minimalna ulaganja. Ovaj put na domacin.ba portalu ćemo da Vam prezentujemo zanimljiv prijedlog.

[umetnime]

shed-plan

 

Na skici možete pogledati nacrt naše šupe koja je zamišljena tako da se sastoji od dvije odvojene prostorije. Jedna prostorija je namjenjena za čuvanje drva dok je drugi dio namjenjen za alat ili neke druge stvari koje planirate čuvati u šupi. Izrada nacrta i organizacija rada iziskuje malo vremena, ali nakon što se počne izrada isplatit će Vam se.

 

 

 

 

 

This-large-and-very-sturdy-firewood-shed-plan-is-built-to-last

Na našem primjeru dimenzije su 2×4 metra sa kosim krovom.  Ono što je bitno pri gradnji je da se obrati pažnja da se napravi nadstrešnica tj da se krov prepusti kako bi se spriječilo zakišnjavanje. Mi u ovom primjeru nismo koristili zatvoreni tip šupe mada se i prednja strana može lako zatvoriti što prouzrokuje trošak od 8 baglama u slučaju da pravimo dupla vrata na odvojenim prostorijama odnosno 4 ako pravimo jedna vrata po prostoriji.

[umetnime]

 

 

shed-detail-3

 

Horizontalnu i vertikalnu gredu potrebno je spojiti kosom gredom koja će omogućiti čvrstinu. Na gornju gredu se instalira konstrukcija krova. Prilikom izrade konstrukcije krova bitno je da pazimo da razmak između rogova bude dovoljan da može izdržati i ekstremne padavine. U našem slučaju je to 30 cm mada može i rjeđe opet sve ovisi od klimatskih uslova kojim će šupa biti izložena. Kako bi dobili jednak razmak između rogova potrebno je napraviti od jedne daske mjeru. Pomoću nje moguće je napraviti isti razmak između dva susjedna roga. Ovo je jako bitno kako bi svaki komad šindre bio zakovan i pričvršćen što će onemogućiti štetu nastalu jakim vjetrom.

 

shed-detail-21

 

Pri postavljanju krova od šindre potrebno je raditi precizno prelaze i pričvršćivanje jer metodom “od oka” moguće je napraviti više problema nego koristi. Loše urađeni prelaze će omogućiti zakišnjavanje što nam svakako nije u interesu ako ćemo u šupi čuvati ogrjev ili alat koji ne bi trebalo da pokisne.

[umetnime]

 

 

U nastavku pogledajte još par ideja kako se može napraviti šupa.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Zeljko · 20. Februara 2017. at 12:03

Ne vide se slike

pozz Ros

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.