Zamjena sijalice slomljenog grla je problem sa kojima se svi u jednom momentu sretnemo. Kako zamijeniti sijalicu slomljenog grla donosimo u nastavku.

Savremeni modeli poslovanja su donijeli mnoge prednosti, ali i nedostatke. Proizvođači sve češće teže cilju da po svaku cijenu prodaju što više proizvoda, a da se uštedi na kvalitetu. Naravno tu ne ispašta proizvođač već krajnji korisnik koji za svoj novac dobije nekvalitetan proizvod. Danas smo za Vas pripremili genijalan trik pomoću kojeg ćete se riješiti problema slomljenog grla.

Nekvalitetnoj sijalici često pregore i puknu u korjenu, i teško je poslije ostatak izvaditi iz grla. Evo kako jednostavno izvaditi ostatak iz grla: uzmite plastičnu bocu, odrežite plastični prsten koji je ostao od čepa. Na plamenu omekšajte grlo boce i formirajte krunicu.

Sada takvu krunicu gurnite u ostatak navoja žarulje i odšarafite.

Zamjena sijalice slomljenog grla sa sigurnosnog aspekta

Prvo što treba učiniti u takvoj situaciji je osigurati sigurno izvođenje radova. Ne zaboravite da se rasvjetni uređaj napaja iz mreže od 220 V, a u pokvarenoj svjetiljci elementi koji nose struju postaju goli. Stoga, prije nego što pristupite kertridžu, obavezno uklonite napon.

Treba napomenuti da jednostavno pritiskanje prekidača koji je uključio ovaj određeni luster nije uvijek dovoljno. Budući da sklopni uređaj možda neće prekinuti fazni krug, već prekinuti nulu. Ova opcija je prihvatljiva samo u situacijama kada imate indikatorski odvijač da provjerite da nema potencijala. Ili ako odvrnete sijalicu sa patrone u dielektričnim rukavicama.

Mogući uzroci eksplozije koja prethodi zamjeni sijalice slomljenog grla

  • Moguće je da se u mreži pojave kratki, ali istovremeno snažni udari struje. Najčešće se to može dogoditi u novim zgradama, gdje električari postavljaju mrežu s viškom napona.
  • Obična lampa od 220W možda neće izdržati. Rezultat je pregrijavanje i povećan pritisak, izazivajući eksploziju. Stoga je bolje kupiti na 240 vati.
  • Ako koristite halogene sijalice, treba biti oprezan pri kupovini onih kineske proizvodnje, jer se one uglavnom prodaju lošeg kvaliteta sa neravnim, oštećenim bazama i neispravnim staklenim sijalicama.
  • Nepravilno odabrana lampa i loš kontakt sa kertridžom.
  • Nedostatak osigurača u boci.
  • Povećana vlažnost u zatvorenom prostoru.
  • Nagle promjene temperature. Najčešće se to događa s jednostavnim lampama s volframovim vlaknom.
  • Stari prekidači koji nisu u stanju da smanje napon na lampu u trenutku kada je uključena. U tom slučaju ih zamijenite reostatima.

KOJI TIPOVI ŽARULJA POSTOJE?

Prije nego li krenete birati model i boju rasvjetnog tijela, potrebno je upoznati se s pojmom kelvina koji označavaju boju svjetlosti. Pojednostavljeno rečeno, što je viša temperatura – boja svjetlosti je hladnija. Dok manja temperatura stvara topliju svjetlost, sličnu sunčevoj.

Kada je riječ o  blagovaonici, dnevnoj ili spavaćoj sobi, birajte toplu svjetlost od 2700 K do 3500 K jer topliji narančasti tonovi stvaraju ugodniju atmosferu. Hladnija svjetlost od 4000 do 4500 K koristi se za kuhinje, kupaonice i radne prostore, dok je puni spektar od 5000 do 6500 K rezerviran za garaže, urede i izloge u trgovinama.

Sada kada smo se upoznali s terminologijom, potrebno je znati i prepoznati modele žarulja.

Žarulje sa žarnom niti

Žarulje sa žarnom niti su originalne žarulje koje je dizajnirao Thomas Edison. Jeftine su i dostupne, ali su i lošija opcija ako želite energetski učinkovitije rješenje. Dolaze u jačini od 15-150 W, te proizvode toplo žuto ili neutralno bijelo svijetlo, no danas se sve manje koriste. Za razliku od njih, halogene žarulje imaju dulji životni vijek i pružaju više svjetla po vatu od uobičajenih žarulja sa žarnom niti. Postoje halogene žarulje dvije vrste: linijskog napona i niskog napona.

LED žarulje

Uz njih, u kućanstvu se najviše koriste LED (Light Emitting Diodes) žarulje. LED diode su u početku bile popularne u obliku led traka, ali s tehnološkim napretkom razvile su se u više vrsta i oblika. Riječ je zapravo o poluvodičkom čipu ugrađenom u plastičnu kapsulu te je znatno učinkovitija i dugotrajnija od bilo koje druge vrste izvora svjetlosti – svakako birajte one koje su označene simbolom ENERGY STAR jer štede najviše energije.

Uz standardne modele žarulja postoje još i parabolične reflektirajuće žarulje (PAR), xenon žarulje, fluorescentne žarulje (CFL-Compact Fluorescent Lamps ) koje sadrže živu pa je važno s njima rukovati vrlo oprezno, kao i žarulje visokog intenziteta izboja (High-Intensity Discharge – HID) koje se najčešće koriste kao vanjska i industrijska rasvjeta.

(uradisam.org/indizajn.rtl.hr)


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.