Kome nije poznata specifična aroma koju lovorov list može dati loncu gulaša, brodetu, juhi…?

Snažan začin, ali i ukrasna biljka čijim su vijencima u antici ovjenčavani pobjednici, potječe iz Male Azije, kasnije se proširio Azijom i Sredozemljem. Kod nas raste u Dalmaciji, Primorju i Istri, a i Lovran je ponio ime po okolnim šumama lovora.

Jelima možete dodati svježe ili sušene listove lovora. Za sušenje birajte veće, čvrste i sjajne listove koji imaju izrazito tamnozelenu boju. Sušiti ih treba u hladu. Tako sušeni mogu se čuvati i godinu dana, dobro zatvoreni u staklenkama, na suhom i tamnom mjestu. Ne držite ih u metalnim ili plastičnim posudama jer mogu promijeniti okus lista.

Lovorov list kao diuretik

Lovorov list kao diuretik snažno potiče mokrenje, time i čišćenje organizma, a može potaknuti i povraćanje ako smo pojeli nešto otrovno. Nadalje, sastojci lovorova lista smiruju nadraženi želudac te ublažavaju simptome iritabilnog crijeva, čak i celijakije.

Poznato je da su pobjednici Olimpijade stavljali na glavu lovorov vijenac. Simboličko značenje ovog mitskog čina bilo je – za čast i slavu. Sve ove osobine koje se pripisuju ovoj biljci otkrivaju, da je lovor bio veoma važan našim precima. Sigurno zato postoji i razlog. Zapalite lovorov list u svom domu i pogledajte njegove efekte.

Iako ga koristimo uglavnom kao začin, gdje su nam poznata ljekovita svojstva lovorovog lišća i bobica, i eterična ulja od lovora su poznata i korištena zbog glavnih aktivnih supstanci  ove biljke odnosno pinena i cineola.

Psihoaktivni efekti lovora su opisani u mnogim mitovima i legendama, među kojima je najpoznatiji onaj kada Oracle u Delfima, žvaču lovor i tako predviđaju budućnost.

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora imaju umirujuća dejstva, a sve što morate učiniti je da zapalite jedan list u pepeljaru, izađite iz sobe i vratite se nakon 10 minuta. Soba će biti puna mirisa, koji će djelovati opuštajuće i umirujuće svim članovima porodice.

Kao ljekovita biljka, lovor djeluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antioksidans. Ovo sve ima pozitivan učinak na raspoloženje. U isto vrijeme, lovorov list i bobice su efikasni u liječenju histerije, neurastenije želuca gripu …

Natureandhealthyadvice


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.