Donosimo nekoliko prijedloga za hobby:

Filatelija

Prvi korak za svakog novoga hobbyistu je da počne skupljati PTT markice i da zaista napravi taj prvi korak. Stvarati kolekciju markica može ko god hoće i kada god hoće, a poštanske markice su odlične jer su male i dostupne su svugdje. Poštanske markice oduševljavaju mnoge ljude širom svijeta. Već na početku skupljanja markica, osjetite oduševljenje i zanos i svakog dana učite nešto novo. 1863 se održao prvi sastanak organizovane grupe filatelista. Danas u svijetu ima nekoliko desetina miliona filatelista.

Mnoge slavne osobe su filatelisti i skupljale su ili skupljaju markice cijeloga svoga života (bivši predsjednik exJugoslavije Josip Broz Tito, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, David Reden-direktor specijalnih projekata u aukcijskoj kući Sothby, John du Pont-filantrop i nasljednik bogatstva hemijske kompanije, Philip von Faraj-njemački grof,…itd.). Filatelija je dakle hobi skupljanja poštanskih markica. Osnovna podjela markica je na markicesa pečatom i bez pečata(čiste). Osim markica, u filateliji se skupljaju ostali predmeti u vezi sa markicama. Posebna vrsta su poštanske markice sa štamparskim greškama. Ove markice su najvrijednije.

Kupovina, prodaja i procjena markica

Kupovina, prodaja i procjena markica je vrlo zabavan, jeftin i lak hobi. Internet je u ovom hobiju otvorio mnoga vrata. 1834 James Chalmers iz Velike Britanije imao je ideju o razvoju poštanske marke. Slovenac, Lovrenc Košir je 1835 godine imao sličnu ideju, radeći kao poštanski službenik u Beču, iako njegova ideja nije ostvarena. 1837 Roulend Hill objavio je tekst „Postal Reform: its Importance and Practibility“ odnosno koncept samoljepljive poštanske marke. Hill tvrdi da pošiljalac treba da plaća prijenos poštanske pošiljke.

Hill uvodi jedinstvenu tarifu „1 penny“, bez obzira na adresu gdje pismo putuje. U augustu 1839, Britanski Parlament prihvata Chalmers'ove ideje. 1 maja 1840 prva poštanska marka je štampana, pod nazivom „Black Penny“ sa likom kraljice Viktorije. 6 maja 1840 ova poštanska marka je puštena u upotrebu.  Ukoliko bilo ko ima marku iz perioda prija 1840 godine, tu se radi o nekoj jubilarnoj marki, koja na sebi sadrži natpis datuma / godine koji se proslavlja ili eventualno kod USA markica pominje nekog američkog predsjednika koji je tih godina vladao. Kolekcionari kupuju markice koje nisu izgužvane, pocijepane, koje imaju sve zupce/vrhove, bez mrlja i za njih dobro plaćaju. Na tržištu kolekcionara, markice se odkupljuju u prosjeku za 20% ili 30% ili više od kataloške cijene (pojedinačno). Kada su serije markica u pitanju, otkup zavisi od toga da li su atraktivne na tržištu i od njihove kvalitete.

Rijetka markica je vrijedna markica

Poštanska marka iz 19 vijeka iz britanske kolonije u Južnoj Americi prodata je na aukciji u Njujojorku za 10 miliona dolara. To je treća rekordna cijena za marku.Neobična marka iz 1856. godine iz Britanske Gvajane već tri puta je u svojoj istoriji obarala vrijednost na aukcijama za pojedinačno prodatu markicu.Ova poštanska markica dimenzija dva i po puta tri centimetra nije viđena u javnosti od 1986god. To je jedina markica koja nedostaje privatnoj kolekciji britanske kraljevske porodice. Zapamtite: rijetka markica je vrijedna markica i uvijek ima svoju cijenu.

Numizmatika

Numizmatika- (grč. nomisma– kovanica) je znanost koja se, u užem smislu, bavi proučavanjem starog i suvremenog kovanog novca i predmetima od povijesnog, kulturnog i umjetničkog značenja. U širem smislu numizmatika se bavi proučavanjem ordenja i medalja. Pomoćna je znanost povijesne znanosti.Numizmatika je postala važna znanstvena grana koja numizmatički materijal obrađuje kao izvor za političku i ekonomsku povijest,epigrafsku kronologiju, jezikoslovlje, heraldiku i povijest umjetnosti.

Numizmatika je proučavanje ili sakupljanje starog novca, što uključuje kolekcioniranje kovanica, papirnatih novčanica, žetona i vrijednosnih objekata. Kovanice od plemenitih kovina (naprimjer, zlatne i srebrene kovanice) koje imaju dodatnu numizmatičku vrijednost, predmet su posebnog proučavanja stručnjaka. Glavni zadatak numizmatike je ustanoviti mjesto i vrijeme nastanka kovanice, vladara koji ju je dao kovati te objasniti značenje natpisa i slika na njima.

Numizmatika pomaže i  objašnjenju povijesnih činjenica raznih važnih događaja. Pokazuju slike vladara, bogova, heroja, hramova, životinja, oružja, raznih drugih predmeta i  popratnih natpisa preko kojih se može vidjeti stupanj naobrazbe, političko, kulturno i religiozno stanje naroda jednog doba.

Podjela numizmatike

Podijeljena je u 3 glavne skupine po starosti kovanica i to na kovanice Starog svijeta, Srednjeg vijeka, te kovanice Novog doba.

Interes za stare kovanice i medalje javlja se krajem 15. stoljeća. Humanist Angelus Politianus je izdao prvo i najstarije numizmatičko djelo „Mis-cellanea“.

U Hrvatskoj prvi sakupljači su bili poznati grofovi Nikola I i Nikola II, Drašković, te banovi Nikola i Petar Zrinski.

Kroz 19. stoljeće područje numizmatike se proširuje, te se prelazi i na proučavanje srednjovjekovnih kovanica. Također, 1928 osnovano je i Prvo numizmatičko društvo u Zagrebu.

Danas na širenje numizmatike na našem području najviše utječu velike numizmatičke kuće koje izdaju opsežne, dobro pripremljene kataloge sa slikama kovanica.

Skupljanje starih predmeta, antikviteta (etnološki predmeti)

Skupljajte stare, narodne predmete. Ovo je zanimljivi hobby, koji je uvijek u modi. U svakom broju prestižnih časopisa za uređenje interijera neizostavne su ideje o spoju starog i novog pa vjerojatno često dolazite na pomisao da i sami dodate koji starinski detalj u svoj životni prostor. Ako ništa zanimljivo niste naslijedili, antikvitete potražite po staretinarnicama ili na specijaliziranim internetskim stranicama.Ako želite ozbiljno obaviti posao u kojem nemate iskustva, morate naučiti nekoliko osnovnih pravila i imati na pameti činjenicu da su antikviteti zapravo toliko vrijedni koliko je netko spreman za njih platiti. Što su predmeti koji se nude rjeđi i stariji, cijena im je viša, posebnoako ih kupujete na netu, gdje su cijene u pravilu znatno više od realnih. O tome svakako vodite računa.
Antikvitetima se obično smatraju komadi namještaja i dekoracije koje su stare preko sto godina, iako među njih stavljamo i umjetnine koje ne prelaze tu dobnu granicu.

Cijene antikviteta

Cijene starina i umjetnina se brzo mijenjaju, s tim da cijene onih najtraženijih rastu iz godine u godinu. Kod određivanja cijene moramo poštovati i nekoliko drugih čimbenika kao što su trendovi, stanje dotičnog predmeta, njegovo porijeklo i znak proizvođača. Najprije se morate odlučiti što uopće želite skupljati i odlučiti gdje ćete te predmete tražiti. Na raspolaganju su vam specijalizirane stranice na internetu, rasprodaje starog namještaja i staretinarnice. Prilikom izbora pregledajte vrlo pažljivo svaki komad namještaja i pokušajte saznati čim više podatakak o njegovoj povijesti.
U tome vam može pomoći dokumentacija o predmetu ako postoji, o čemu se raspitajte kod trgovca. Sa dokumentima koji potvrđuju originalnost i starost antikviteti su skuplji, ali to je dobra investicija, jer ćete takve predmete kasnije, ako poželite, i sami skuplje prodati. Na nekim starinskim elementima starost i originalnost možete provjeriti na oznakama koje nose. Primjerice, starost porculana možete utvrditi na njegovoj donjoj strani, isto kao što su označeni i proizvodi od srebra i zlata na kojima čak piše ko ih je napravio, kada i koliko je srebra ili zlata u njih ugrađeno. Općenito vrijedi pravilo da su starine koje su očuvane u prvobitnom originalnom stanju dragocjenije od popravljenih. Svaki popravak ili suvremeniji dodatak ruši im cijenu, jednako kao i lakiranje drva ili nki sličan ‘popravak’ koji obično poduzimaju amateri u želji da prikriju dugogodišnja oštećenja.

Skupljajte stare časopise, štampane novine, knjige

Za ovaj hobby vam treba veći dodatni prostor ili tavan, ali su stare knjige i časopisi uvijek traženi. U online svijetu uvijek postoje oglasi za prodaju, razmjenu ili kupovinu štampanih medija. Dnevne novine, tjednici, časopisi, odnosno većina tiskanog papira zauzima veliki dio garaže i ostave. Zbog učestalog korištenja internet izdanja različitih novina, u posljednje vrijeme vrijednost starih časopisa i novina strelovito raste. Pažljivo pregledajte stare novine, jer postoji mogućnost da naiđete na neko vrijedno izdanje. Originalna izdanjanovina ili časopisa iz prošlog, pretprošlog ili ranijih stoljeća donijet će vam zaradu od 6 000 dolara. Ako u kućnoj biblioteci uočite prvo izdanje nekog klasika, za njega možete dobiti do 2 000 dolara.

Stare igračke, igraće konzole i kartice iz kolekcije

Krajem 20 stoljeća, gotovo svako imao je Nintendo Game boy ili neku sličnu igraću konzolu. Iako vam sada možda stoji na tavanu i skuplja prašinu, upravo ta  igračka može vam donijeti zaradu. Na stranici eBay cijena original Nintendo Game boy-a je oko 1000 dolara. Ako pregledate stare igračke i pronađete Pokemon karticu, ni u kojem slučaju nemojte je baciti. Postoje mnogi kolekcionari diljem svijeta koji su spremni dati veliku svotu novca za karticu koju možda baš vi imate. Na internet stranici eBay cijena kartice iz 1999. godine je dosegnula cijenu od čak 3 750 dolara.

Stara elektronika

Dobro očuvana tehnika koju smatramo zastarjelom i godinama je ne koristimo, može biti vrijedna nekome drugome. Stara verzija računala koja je među prvima imala boju i zvuk, na internetu se prodaje za čak 900 dolara, a ako je u odličnom stanju, cijena će narasti još i više.

Stare LongPlay ploče (za gramofon) i CD

Ukoliko ste kolekcionar, koji ima ormar ploča ili cd-ova, zasigurno ćete među njima pronaći barem jedan veoma vrijedan. Ploču koju ste platili 50 dolara, koja je rijetka i u dobrom stanju, možete prodati na eBayu za 600 dolara.

Nakit

Iako ne dostiže vrtoglave cijene kao ostali napisani predmeti, nakit može donijeti zaradu. Naravno, sve ovisi o stanju u kojem se nalazi, vrsti materijala i dizajnu. Ako se želite riješiti nakita koji vam se ne sviđa ili iz kutijice  izbacujete ono što više ne volite/ ne koristite, možete ga prodati i zaraditi 50 dolara.

Savjet plus za sve nove hobiste: Potražite pomoć profesionalnog procjenitelja,ako mislite da ste pronašli bilo kakav vrijedan stari predmet, jer će oni najbolje utvrditi radi li se o originalnom primjerku koji zaslužuje visoku cijenu. Većina staretinarnica ima u ponudi i savjetovanje prilikom kupnje. Ipak se za procjenu i savjet obratite neovisnom stručnjaku.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.