Kosi vratite sjaj i živost

Zahvalni smo mnogim stručnjacima i zanatlijama koji zadnjih mjeseci nesebično dijele savjete iz svoje struke i profesija da svim ljudima olakašaju život. Frizeri su (između ostalih zanatlija) također osobe koje nesebično dijele mišljenja i savjete o održavanju kose u kućnim uslovima tokom cijele godine i svih vremenskih uvjeta.

12 savjeta da suhoj i oštećenoj kosi vratite sjaj i živost

 1. Kosu će osvježiti odsjecanje suhih i oštećenih krajeva u dužini do 2,5 centimetra. Poželjno je korištenje profesionalnih frizerskih makaza za ovaj postupak. Ove makaze su oštre i precizne.
 2. Kosu treba sjeći kada je potpuno suha jer tada se može realno procijeniti stvarna dužina kose. Vlažne vlasi kose uvijek su duže od suhih vlasi.
 3. Prednji dio kose iznad čela skupite u oblik trougla i udaljite skupljene vlasi od glave/lica.  Tako ćete imati realnu sliku o dužini kose.
 4. Kosu sijecite uvijek prvo horizontalno. Onda povlačite još nekoliko vertikalnih poteza da smekšate oštre rezove.
 5. Prednji dio vlasi iznad čela možete prebaciti na stranu glave i zakačiti dekorativnom šnalom ili ukosnicom.
 6. Poželjno je korištenje dodatnih  aplikatora (marama u kosi, ešarpa u kosi, ukrasna guma za kosu, ukrasna šnala za kosu, i slično) za kosu koji su uvijek u prvom planu i odvlače pažnju od ostatka kose/frizure.
 7. Smanjite broj pranja kose na sedmičnoj osnovi ukoliko imate prirodno kovrdžavu kosu. Tako sprječavate gubitak vlage. Za talasastu i kovrčavu kosu neophodna su hranjivija pakovanja regeneratora za ishranu kose. Treba izbjegavati termičke tretmane kose tj sušenje fenom, korištenje pegle za kosu itd.
 8. Korištenje šampona bez sulfata je preporučljivo. Preporuka je korištenje regenerativnog pakovanja za ishranu kose jednom u 7 dana (važi za sve tipove kose). Kada pravite duže pauze kod šišanja kose, onda je hidratacija kose uvijek dobra ideja.
 9. Blaže formulacije obogaćene argininom, biotinom i vitaminom B5 dobar su izbor za suhu i tanku kosu. 
 10.  Kosa na glavi je najljepša kada se osuši prirodnim načinom. Nakon pranja utrljajte kombinaciju preparata za oblikovanje odnosno regenerator koji se ne ispira pomješan sa kremom, gelom ili pjenom za oblikovanje.
 11.  Preparati s kokosovim uljem ili sa makadamijom su dobar izbor za osušenu i oštećenu kosu. Ovi preparati će zaštititi kosu i obnoviti oštećene dijelove/vlasi. Oštećenja na kosi mogu se dobro prikriti sa električnim uvijačem za kosu. Uvijanje krajeva kose ka unutrašnjoj strani će sjediniti ispucale vlasi sa ostatkom kose.
 12.  Kada se koriste elektronska pomagala za kosu (uvijač za kosu, pegla za kosu, fen itd.) dobro je u kosu utrljati preparat za zaštitu od termičkih oštećenja.

Posjetite naš shop

Na našem shopu možete pronaći preprate koji će Vam pomoći kod održavanja kose! Kliknite ovdje


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.