Ako ste jedan od onih koji imaju problema sa spavanjem, trebate znati da niste sami.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nedostatak sna je zdravstveni problem i to je razlog zašto je mnogo novca potrošeno da se nađe rješenje za ovaj problem.

[umetnime]

Vjerovatno ste promijenili madrac. Također, ste pokušali tehnike opuštanja, raznih čajeva, čak i lijekove i narodne preparate, ali do sada ništa nije radilo, a vi se i dalje prevrćete cijelu noć. Pa, u tom slučaju, nastavite čitati.

Svi smo čuli kako je boravak u prirodi vrlo koristan za mnoge stvari, među kojima je i vaše zdravlje. No, jeste li ikad čuli da možete uživati u tim blagodatima i poboljšati svoje spavanje, donoseći malo Majke prirode u zatvoren prostor?

Pa, to je istina, a također je dokazano da uvođenje biljaka u kuću ima brojne prednosti, uključujući:

 • poboljšanje čula mirisa
 • poboljšanje kvalitete zraka
 • smanjena razina anksioznosti
 • smanjuje stres
 • olakšanje od glavobolje
 • poboljšana funkcija mozga
 • poboljšano raspoloženje
 • prevencija od prehlade i drugih bolesti
 • poboljšano spavanje

Nedavna istraživanja provedena od strane NASA-e, su proučavala sposobnost biljaka da smiri i očisti okoliš. Oni su predložili da bi trebali imati sljedećih pet biljaka u spavaćoj sobi, koje su dokazano najučinkovitije kada je u pitanju bolji san i poboljšanje vibracija u vašoj spavaćoj sobi:

 1. Aloe vera

Ova biljka je jedna od najboljih sobnih biljaka, jer ima niz prednosti, a vrlo ju je lako održavati na životu. Prema NASA-i, Aloe je jedna od najboljih biljaka za poboljšavanje kvalitete zraka, jer kao što je dokazano snažno oslobađa kisik noću. Povećana količina kisika tokom noći je korisna za rješavanje nesanice i poboljšava opću kvalitetu vašeg sna.

Ova biljka se također naziva “besmrtna biljka ‘, jer se može lako reproducirati. Ako želite uživati u svim prednostima ove ljekovite biljke, preporučljivo je da se drži širom kuće.

 1. Lavanda

Možda ste koristili eterično ulje lavande, ali da li ste ikada pokušali uzgajati lavandu? Lavanda, u svim njenim oblicima, dokazano smanjuje anksioznost i stres, usporava otkucaje srca, poboljšava san i može čak i pomoći u smanjenju plača kod beba!

 

 1. Jasmin

Miris ove egzotične biljke dokazano poboljšava kvalitet sna. Osim toga, poboljšava se pažnja i produktivnosti u toku narednog dana. Možete smanjiti razinu stresa i anksioznosti jednostavno mirišući ovu biljku.

and other breathing problems, keeping this affordable plant can help you considerably improve the quality of your sleep.

 1. Engleski bršljen

Ova elegantana biljka je laka za uzgoj. NASA klasifikuje engleski bršljen kao broj jedan biljku za pročišćavanje zraka.

Engleski bršljen je posebno koristan za ljude koji pate od astme ili imaju problema sa disanjem tokom noći. Prema istraživanjima, držanje ove biljke u  domu smanjuje u vazduhu plijesan do 94 posto. Uzimajući u obzir da su zagađivači u vazduhu glavni okidač za alergije, astme i druge probleme sa disanjem, uzgajanje ove biljke može pomoći da značajno poboljšate kvalitetu vašeg sna.

 1. Sansevieria trifasciata (poznata kao Zmijska biljka ili Puničin jezik)

Biljka Zmija je već dobro poznata biljka i lako se održava. Također, izgleda odlično i služi kao ukras. Biljka Zmija smatra se poboljšava kvalitet vazduha filtriranjem kisika i poboljšanjem opće atmosfere u vašem domu. Prema nekim istraživanjima, ako imate biljku Zmiju u vašem domu, nećete više imati iritacije očiju, respiratorne probleme i glavobolje.

Udisanjem čistog zraka poboljšavate san i povećavate produktivnost tokom dana.

Zaključak

Mnogi ljudi nisu upoznati sa činjenicom, da zrak koji udišu utiče na kvalitet njihovog sna i njihovo ukupno zdravlje. Jedan od ključnih osnovnih faktora bolesti je pljesan (buđ), koji je samo jedan od brojnih zagađivača u zraku.

Dodajte veći broj sobnih biljki u vaš dom, primijetit ćete da je zrak postao čistiji i da su neki dosadni simptomi, koji su vas mučili godinama, počeli da nestaju.

Osim toga, ovo nije kraj liste biljaka koje koriste vašem zdravlju i mogu pročistiti zatvoren prostor. Mislite da nemate dara za uzgoj biljaka? Postoji rješenje i za to. Postoje biljke koje je gotovo nemoguće ubiti.

Izvor: fitlife.tv


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.